Vařený chřest se šunkou, sýrovým dipem a brambory
60 min.
Ingredience
- 650gramůChřest bílý
- 1špetkaSůl
- 1kostkaCukr kostkový
- 40gramůMáslo čerstvé
- 650gramůBrambory
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 165mililitrůMléko polotučné
- 65mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 40gramůSýr Gouda 45%
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 200gramůŠunka dušená
- 1špetkaPepř bílý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
299 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
16 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Chřest oloupeme, odkrojíme dřevnaté konce a 15 minut vaříme v osolené vodě s kostkou cukru a 10 g másla.
- 2Nové brambory řádně očistíme kartáčkem a uvaříme ve slupce.
- 3V rozehřátém másle rozmícháme mouku a zpěníme. Při míchání přiléváme mléko a mícháme do zhoustnutí.
- 4Směs zalijeme vývarem z chřestu a přiléváme smetanu. Za stálého míchání přidáváme nastrouhaný sýr Goudu. Do malé misky odebereme 3 lžíce sýrové omáčky, smícháme se žloutkem. Tuto směs vlijeme zpět do omáčky a dále mícháme. Sýrová omáčka se nesmí vařit. Sýrovou omáčku dochutíme solí a bílým pepřem.
- 5Dobře okapaný chřest servírujeme s jemnými plátky šunky, politý sýrovou omáčkou a novými bramborami.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.