Vařený kapr s béarnskou omáčkou
35 min.
Ingredience
- 500gramůKapr obecný
- 1lžičkaSůl
- 1,2litryVývar zeleninový
- Omáčka Béarnaise [52498]
- 1lžičkaSůl
- 40gramůEstragon
- 40gramůKerblík
- 150gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceOcet vinný
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2kusyŠalotka
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 100mililitrůVíno bílé
- 2lžíceVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
821 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
53 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
368 mg
Postup přípravy
- 1Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou.
- 3Omáčka Béarnaise [52498]:
- 4Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné.
- 5Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo.
- 6Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.