Vařený losos
105 min.
Ingredience
- Majonéza s řeřichou
- 50gramůŘeřicha
- 230mililitrůOlej olivový
- 1kusCibulka jarní
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaHořčice Dijonská
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžíceBazalka
- 1stroužekČesnek
- 1800mililitrůVývar zeleninový
- 1500gramůLosos obecný
- 0,5kusOkurka salátová
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
627 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
42 g
Sacharidy
19 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Připravíme si řeřichovou majonézu: na jemno rozmixujeme žloutek, hořčici, česnek, bazalku, citrónovou šťávu a řeřichu. Stále mixujeme, po kapkách přidáváme olej. Když směs začne houstnout, začneme olej přilévat tenkým praménkem, dokud všechen nezpracujeme. Majonézu dáme do misky, vmícháme jarní cibulku, osolíme, opepříme, přikryjeme potravinářskou folií a uložíme do ledničky.
- 2Omyjeme a osušíme lososa, odstraníme ploutve. Vložíme ho do kotlíku na ryby nebo velkého pekáče se silným dnem, přelijeme vývarem, na mírném ohni přivedeme k varu, ihned odstavíme a necháme vychladnout. Potom ho přeneseme na vrstvu papírových utěrek a osušíme. Hlavu i ocas odřízneme, stáhneme kůži nejprve z kulatější hřbetní části, potom z břišní části. Rozevřeme rybu, odřízneme maso od páteře. Půlku ryby opatrně převrátíme řeznou stranou navrch na mísu, na které ji budeme servírovat, vykostíme ji, druhou polovinu položíme na první. Přiložíme také hlavu a ocas, aby ryba vypadala jako by byla celá.
- 3Na lososa klademe od ocasu plátky okurky, dáváme je přes sebe, aby vypadaly jako šupiny. Rybu také můžeme naporcovat a obložit až na talířích.
- 4Servírujeme s řeřichovou majonézou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.