Vejce v aspiku s hráškem
50 min.
Ingredience
- 0,6litrVývar zeleninový
- 50gramůŽelatina
- 2kusyMrkev kořen
- 1kusCeler řapíkatý
- 1lžíceKopr čerstvý
- 6kusůVejce slepičí
- 2litryVoda pitná
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžičkaSůl
- 250gramůHrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
216 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
9 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do kastrůlku nalijeme vodu, přivedeme k varu a do vařící vody opatrně naskládáme vejce, která přibližně 10 minut vaříme natvrdo. Potom je scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na poloviny a necháme stranou k pozdějšímu použití.
- 2Želatinu dáme do hrnce se 3 dl vývaru a necháme nabobtnat. Potom ji ve vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě hřejeme tak dlouho, aby se rozpustila.
- 3Zbylý vývar vlijeme do jiného hrnce, přidáme ocet, očištěnou a na středně tenké pásky nakrájenou mrkev, očištěný a na tenké plátky nakrájený celer, vývar osolíme a povaříme asi 15 minut do změknutí zeleniny. Měkkou zeleninu vybereme z vývaru a do vývaru přilijeme připravenou želatinu, dochutíme ještě solí, pepřem, podle chuti přidáme citrónovou šťávu.
- 4Na dno formy, ve které budeme dělat aspik, nalijeme trochu želatiny, naskládáme vejce, přidáme připravenou mrkev, celer, posypeme hráškem, nasekaným koprem, zalijeme želatinou a necháme 10 minut želatinu ztuhnout. Potom zase naskládáme vejce, zeleninu, posypeme hráškem, nasekaným koprem, a zalijeme želatinou. Tak skládáme až do spotřebování surovin a končíme želatinou.
- 5Připravený aspik dáme ztuhnout do lednice do druhého dne a potom nakrájíme na plátky, které ukážou pěkný vzor.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.