Vejce v žemli

30 min.
Evropa

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
559 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
48 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
161 mg
Cukr
627 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.
  • 2
    Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • 3
    V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.
  • 4
    Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.
  • 5
    Ihned podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.