Vejce v žemli
30 min.
Ingredience
- 150mililitrůOcet vinný
- 3kusyPepř černý celý
- 2lžícePetržel - nať
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceCitronová šťáva
- 1lžičkaSůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyVejce slepičí
- 2kusyŽemle tuková
- 200gramůŠunka parmská
- 2lžíceOlej olivový
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
559 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
48 g
Sacharidy
17 g
Vláknina
161 mg
Cukr
627 mg
Postup přípravy
- 1Oocet s pepřem a petrželkou svaříme na poloviční objem. Přecedíme, dáme stranou. Vodu v hrnci uvedeme do varu. V misce prošleháme metlou tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa, šleháme nad hrncem v páře do zhoustnutí. Aby se voda nevařila, občas hrnec odstavíme. Musíme získat nadýchanou pěnu, která stéká z metly. Vmícháme malou naběračku rozpuštěného másla, zašleháme, zopakujeme ještě jednou. Směs by měla být hustá jako majonéza.
- 2Omáčku dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
- 3V hrnci přivedeme k varu 2 litry vody, vmícháme lžíci octa. Jedno vejce rozklepneme do hrnku, promícháme vroucí octovou vodu a do víru uprostřed necháme sklouznout vejce. Povaříme 3 minuty, aby zůstal žloutek ještě tekutý, vyjmeme děrovanou naběračkou. Takto zpracujeme i ostatní vejce.
- 4Na každou polovinu opečené žemle položíme opečený plátek šunky, na něj vejce a všechno přelijeme omáčkou.
- 5Ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.