Velikonoční beránek z kynutého těsta
80 min.
Ingredience
- 1špetkaSůl
- 20gramůDroždí
- 1lžičkaCitronová kůra
- 500gramůMouka polohrubá
- 1kusCukr vanilka
- 50gramůHrozinky
- 50gramůMandle
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 1lžičkaStrouhanka
- 120gramůCukr moučkový
- 2decilitryMléko polotučné
- 120gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
685 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
28 g
Sacharidy
96 g
Vláknina
5 g
Cukr
25 g
Postup přípravy
- 1Utřeme do pěny máslo, žloutky, špetku soli, citronovou kůru, vanilkový a moučkový cukr. Třeme asi 20 minut.
- 2Do této hmoty pak přidáme kvásek a vmícháme prosátou mouku. Přidáme rozinky a oloupané, najemno nasekané mandle.
- 3Vypracujeme těsto a necháme vykynout.
- 4Vymastíme si formu na beránka a vysypeme hrubou moukou či strouhankou, Těsto dáme do formy, upravíme jej a necháme ještě 15 minut vykynout.
- 5Pak přiklopíme horní částí formy a dáme péct do předehřáté trouby.
- 6Asi po 30 minutách formu opatrně obrátíme a pečeme beránka z druhé strany, aby byl upečený z obou stran.
- 7Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout, pak beránka opatrně vyklopíme, oči mu uděláme z rozinek či koření, pocukrujeme a okolo krku zavážeme stužku.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.