Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky
45 min.
Ingredience
- 500gramůBrambory
- 7decilitrůVoda pitná
- 60gramůPórek
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMouka pšeničná hrubá
- 150gramůDýně s ananasovou příchutí kompot
- 100gramůKompot ananasový
- 1,5decilitrySmetana zakysaná 14%
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
195 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
13 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Den předem si omyjeme brambory, dáme je do hrnce s vodou a vaříme je přibližně 20 minut doměkka. Pak je scedíme.
- 2Druhý den brambory jemně nastrouháme. Omyjeme pórek, bílou část drobně pokrájíme, přidáme k bramborům spolu se solí, čerstvě pomletým pepřem a žloutky. Směs promícháme a dobře vypracujeme. Těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku silnou 5-7 mm a formičkou vykrajujeme kolečka - koláčky o průměru přibližně 7-8 cm. Smažíme je v pánvi na rozpáleném oleji z každé strany dozlatova.
- 3Aladýšky podáváme horké ozdobené lžičkou zakysané smetany s kostičkou kompotové dýně a ananasu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
pá 4. 3. 2016
Velikonoční placky s pórkem - Aladýšky
Po zpracování těsta mi toto nešlo rozválet, pořád se moc lepilo, takže jsem nakonec tvořila placičky rukama, což šlo mnohem lépe. Aladýšky si neumím představit s ničím sladkým, s žádným kompotem, asi máme jiné chutě, doplnila jsem tedy zakysanou smetanou se solí a pažitkou a výsledek nám opravdu zachutnal. Myslím, že je to skvělé využití zbylých vařených brambor. Palec nahoru 🙂