Vepřová pečeně s omáčkou z černého piva
150 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyVepřová plec
- 1lžičkaKmín celý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1,5lžíceSůl
- 2kusyCibule
- 2kusyMrkev kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 2lžíceSádlo vepřové škvařené
- 1kusVepřové nožičky
- 25gramůChléb konzumní
- 1stroužekČesnek
- 0,5litrPivo tmavé 10% 3,7% obj.
- 0,5litrVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1102 kcal
Bílkoviny
82 g
Tuky
76 g
Sacharidy
15 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Maso opláchneme, osušíme a kůži nařízneme do mřížky. Kmín s pepřem a trochou soli roztlučeme v hmoždíři a poté vetřeme do masa. Troubu rozpálíme na 200 °C, v pekáči necháme rozpustit sádlo a vložíme maso kůží navrch.
- 2Vepřovou nožičku nasekáme na kousky a rozložíme spolu s na kostičky nakrájenou cibulí, mrkví, celerem a nasekaným česnekem kolem masa. Přidáme chlebovou kůrku. Pivo smícháme s 1/4 l vody a 1/4 přilijeme do pekáče. Pečeme na střední liště trouby cca 60 minut a dle potřeby podléváme. Poté stáhneme teplotu na 175 °C, pečeni otočíme a pečeme dalších 40 minut.
- 3Mezitím smícháme 1 lžíci soli se šálkem vody, maso potřeme a dopečeme dokřupava ještě cca 20 minut. Občas potíráme slanou vodou. Hotové maso přemístíme do mísy a uchováme teplé ve vypnuté troubě.
- 4Vypečenou šťávu zalijeme zbytkem pivní směsi a za stálého míchání přivedeme k varu. Omáčku propasírujeme, pečeni nakrájíme, rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.