Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry
75 min.
Ingredience
- Na obalení, pečení a podlévání
- 3lžíceOlej olivový extra panenský
- 100mililitrůVíno červené
- 150mililitrůVoda pitná
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- Sekaná
- 3kusyŽemle tuková
- 120mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyŠalotka
- 2lžícePetržel hladkolistá
- 2stroužkyČesnek
- 220gramůSalám Mortadela
- 100gramůSýr Parmezán
- 100gramůPecorino romano
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžičkySůl
- 2lžičkyMajoránka
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyZázvor mletý
- 100gramůScamozri Affumicate
- 600gramůVepřová plec
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín drcený
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
493 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
31 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
244 mg
Cukr
459 mg
Postup přípravy
- 1Starší žemle pokrájíme na kostky, dáme je do mísy, zalijeme mlékem a necháme je úplně rozmočit. Očištěnou šalotku a omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěný stroužek česneku utřeme.
- 2Vepřové plecko omyjeme, osušíme a jemně pomeleme společně s pokrájenou mortadelou. V míse pomleté maso smícháme s rozmočenými žemlemi, jemně nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem Pecorino romano, nastrouhaným sýrem Parmezánem, cibulí, petrželkou, česnekem a vejci. Podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, špetku muškátového oříšku, špetku zázvoru a vše znovu dobře promícháme. Ze sekané utvoříme šišku. Zvrchu, uprostřed šišky, si hranou dlaně utvoříme podlouhlý hluboký žlábek, do kterého vložíme na proužky nakrájený uzený sýr Scamozri Affumicate. Pak sekanou znovu spojíme tak, že sýr nebude vidět, povrch znovu upravíme. Celou šišku sekané obalíme v mouce. Troubu si předehřejeme na 190°C.
- 3Ve podlouhlém pekáči (nejlépe s nepřilnavým dnem) si na plotně rozpálíme olej, na něm sekanou opečeme z každé strany.
- 4Pekáč se sekanou vložíme do předehřáté trouby, podlijeme ji vínem a necháme péct. Jakmile se víno vyvaří, snížíme teplotu na 170°C, místo vína přilijeme do výpeku vodu a pomalu pečeme přibližně dalších 40 minut. Během pečení sekanou poléváme výpekem přibližně po 12 minutách.
- 5Upečenou sekanou podáváme teplou i studenou. Nakrájíme ji na plátky a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.