Vepřové koleno pečené na černém pivu
120 min.
Ingredience
- 500mililitrůPivo tmavé 12% 4,0% obj.
- Marináda
- 9stroužkůČesnek
- 1,5lžičkySůl
- 4lžíceOlej Heliol jedlý
- 1lžičkaPaprika pálivá mletá
- 1lžičkaKmín mletý
- 1lžíceMajoránka
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- Příloha
- 6plátkůPšenično žitný chleba
- 3lžíceHořčice Dijonská
- 3lžíceKřen
- Vařené koleno
- 3litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2kusyBobkový list
- 6kusůPepř černý celý
- 6kusůNové koření celé
- 1,5lžíceSůl
- 1kilogramVepřové koleno
Počet porcí:
3Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1242 kcal
Bílkoviny
62 g
Tuky
98 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut.
- 2Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme.
- 3Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.