Vepřové plátky se sójovými výhonky na thajský způsob
35 min.
Ingredience
- 225gramůRýže jasmínová
- 4,4decilitryVoda pitná
- 400gramůVepřová kýta
- 100gramůShiitake houby
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 100gramůHrachové lusky
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceKoriandr čerstvý
- 1kusChilli paprička
- 200gramůSójové výhonky
- 2kusyBroskve
- 1lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 6lžicOmáčka sojová světlá
- 1lžičkaPepř citronový
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyCukr třtinový
- 3lžíceOcet rýžový
- 4lžíceOlej sójový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
612 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
26 g
Sacharidy
70 g
Vláknina
10 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Jasmínovou rýži dobře promyjeme ve studené vodě. Dáme ji do cedníku a propláchneme pod tekoucí vodou. Dáme do hrnce, přilijeme vodu, zakryjeme poklicí a když přijde k varu, promícháme, zmírníme teplotu a pomalu vaříme 10 minut. Pak zakrytý hrnec odstavíme a rýži pod poklicí necháme 5 minut dojít.
- 2Vepřovou kotletu bez kosti omyjeme, odřežeme tučné okraje, maso osušíme a nakrájíme na hranolky. Houby Shiitake očistíme, omyjeme a osušíme. Pak odkrojíme nožičky a hlavičky rozkrájíme na poloviny. Cibuli s česnekem očistíme a nadrobno pokrájíme. Očistíme a omyjeme mladé hráškové lusky. Oloupanou mrkev omyjeme, podélně rozkrájíme na plátky, které pokrájíme na nudličky. Koriandr omyjeme a drobně posekáme. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a pokrájíme na tenké nudličky. Sójové výhonky v sítu promyjeme horkou vodou a necháme okapat. Broskve omyjeme, oloupeme a pokrájíme na měsíčky.
- 3Ve woku rozpálíme sójový olej, na něm zprudka restujeme přibližně 2 minuty maso. za stálého míchání přidáme cibuli s česnekem, chilli, mrkev, houby, a hráškové lusky. Restujeme další 2 minuty, vše posypeme 1 lžicí kukuřičného škrobu Maizeny a promícháme. Přidáme broskve, směs ochutíme sójovou omáčkou, citronovým pepřem, solí, třtinovým cukrem a rýžovým octem. Stále mícháme a restujeme další 2 minuty. Nakonec přimícháme sójové výhonky a koriandr.
- 4Směs s vepřovým masem by měla mít sladkokyselou chuť. Podáváme s uvařenou rýží, kterou těsně před podáváním lehce načechráme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.