Vepřové saté s arašídovým dipem a okurkovým salátem
60 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 1stroužekČesnek
- 3špetkySůl
- 1lžičkaCukr krystal
- 4špetkyPepř cayenský
- 2lžíceOlej sezamový
- 6lžicMáslo arašídové
- 5lžicŠťáva citrónová
- 125gramůJogurt nízkotučný
- 1kusOkurka salátová
- 2kusyCitrony
- 8plátkůSalát ledový
- 600gramůVepřová plec
- 6lžicOlej rostlinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
741 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
59 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
5 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Pasta:
- 2Cibuli a česnek oloupeme, nahrubo nakrájíme, s 1 kávovou lžičkou soli, cukrem, 1/2 kávové lžičky cayenského pepře a sezamovým olejem vložíme do mixéru, umixujeme jemnou pastu.
- 3Řízky:
- 4Maso krátce opláchneme studenou vodou, osušíme kuchyňským papírem, podélně nakrájíme na přibližně 2 cm široké proužky a vložíme do mísy. Přidáme pastu, důkladně promícháme, zakryté necháme 30 minut marinovat.
- 5Dip:
- 6Na dip smícháme arašídové máslo se 2 polévkovými lžícemi citrónové šťávy a jogurtem, pikantně ochutíme solí i cayenským pepřem. Dip dáme do menší misky, posypeme špetkou cayenského pepře.
- 7Salát:
- 8Oloupeme okurku, nakrájíme (nebo nastrouháme) na tenké plátky, dáme do mísy, promícháme s 1/2 kávové lžičky soli a necháme 10 minut odležet.
- 1012 dlouhých dřevěných špízů potřeme olejem, na každý do vlnovky napícháme 1 - 2 marinované proužky masa. Troubu předehřejeme na 70 stupňů, v pánvi rozehřejeme polévkovou lžíci rostlinného oleje a postupně v něm při střední teplotě opékáme špízy po každé straně přibližně 2 minuty. Během pečení ještě dvakrát přidáme do pánve polévkovou lžíci oleje, hotové špízy vložíme do horké trouby a necháme dopéct.
- 11Okurku trochu rukama vymačkáme a smícháme v salátové míse se zbylou citrónovou šťávou i zbylým olejem. Citróny omyjeme, osušíme a napříč překrojíme, případně u nich ostrým nožem uděláme ozdobný zoubkovaný okraj. Listy salátu opláchneme, osušíme a rozložíme na talíře. Na salát upravíme masové špízy a půlky citrónů, podáváme s arašídovým dipem a okurkovým salátem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.