Vepřový zabíjačkový guláš s játry podávaný v chlebu
135 min.
Ingredience
- 1kusVepřové ledvinky
- 2decilitryMléko polotučné
- 500gramůVepřová plec
- 300gramůVepřový lalok
- 150gramůJátra vepřová
- 500gramůCibule
- 150gramůSádlo škvařené
- 2lžičkyKmín drcený
- 3lžičkyPepř černý mletý
- 2lžičkyPaprika mletá sladká
- 0,5lžičkaPaprika mletá pálivá
- 0,5lžičkaZázvor mletý
- 1,5lžíceMajoránka
- 3lžíceSůl
- 1,4litryMasový vývar
- 4kusyŽemle tuková
- 1lžíceKečup
- 1,5kilogramyChléb konzumní
- 0,5kusVepřové srdce
- 0,5kusVepřový jazyk
- 0,5kusVepřová slezina
- Na dochucení
- 3špetkyPepř černý mletý
- 3špetkySůl
- 2kusyŠalotka
- 1lžícePetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2884 kcal
Bílkoviny
123 g
Tuky
150 g
Sacharidy
253 g
Vláknina
3 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Vepřovou ledvinu rozkrojíme podélně na poloviny, očistíme, pokrájíme na kousky, dobře ji promyjeme pod tekoucí vodou a dáme do misky s 2 dl mléka na 20 minut. Poté maso z ledviny scedíme a znovu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- 2Maso z vepřového plecka, laloku a játra, 1/2 srdce, 1/2 jazyka a 1/2 sleziny omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky velikosti sousta.
- 3Očištěné cibule drobně pokrájíme a v hrnci na rozpáleném sádle usmažíme dozlatova. Přidáme všechno maso, promícháme, přidáme kmín, pepř, červenou sladkou a pálivou papriku, mletý zázvor, majoránku, sůl a vše za stálého míchání osmažíme dozlatova. Když se z masa zredukuje šťáva, je téměř vysmažené, přilijeme vývar a pod poklicí dusíme doměkka přibližně 60 minut.
- 4Ze 4 malých bochánků chleba (nebo velkých chlebových žemlí) odřežeme "pokličky" přibližně 1/3 vrchní části. Střídku z chleba vydlabeme. 20 minut před dovařením přidáme do guláše lžíci rajského kečupu a nastrouhaný větší tvrdší plátek chleba.
- 5Hotový guláš dochutíme pepřem i solí. Očistíme šalotky a pokrájíme je na tenké plátky. Omyjeme snítku (1 lžíce) petrželové natě a lístky otrháme na ozdobu. Malé bochánky chleba před podáváním rozpečeme v předehřáté troubě na 200°C (asi 7-10 minut).
- 6Guláš rozdělíme do vydlabaných chlebů. Ozdobíme cibulí, petrželkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.