Višňový dort

145 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
2560 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
22 g
Sacharidy
559 g
Vláknina
4 g
Cukr
501 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
  • 2
    V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.
  • 3
    Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme.
  • 4
    Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo.
  • 5
    Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout.
  • 6
    Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu.
  • 7
    Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty.
  • 8
    Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu.
  • 9
    V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny.
  • 10
    Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači.
  • 11
    Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.