Višňový dort
145 min.
Ingredience
- Na křehké těsto
- 1lžičkaKypřicí prášek do pečiva
- 1špetkaSůl
- 60gramůMáslo čerstvé
- 250lžicCukr krupice
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na náplň
- 700gramůVišně
- 300mililitrůVoda pitná
- 3plátkyŽelatina bílá plátky
- 100gramůMarmeláda višňová
- 4lžíceLikér třešňový
- 750mililitrůSmetana na šlehání
- 1kusCukr vanilka
- 2kusyZtužovač šlehačky
- 0,5kusSkořice celá
- 0,25lžičkaHřebíček mletý
- Na ozdobu
- 50gramůČokoláda hořká
- Na piškot
- 7kusůVejce slepičí
- 250gramůCukr krupice
- 60gramůMáslo čerstvé
- 150gramůMouka polohrubá
- 50gramůSolamyl
- 50gramůKakaový prášek Bio
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2560 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
22 g
Sacharidy
559 g
Vláknina
4 g
Cukr
501 g
Postup přípravy
- 1Dortovou formu vyložíme pečicím papírem, dort budeme péci v troubě předehřáté na 180 °C.
- 2V míse smícháme všechny přísady na křehké těsto, vypracujeme je dohladka, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.
- 3Ve vodní lázni šleháme vejce s cukrem na piškotové těsto. Až vyšleháme světlý krém, vyjmeme mísu z vodní lázně a dál šleháme, dokud krém nevychladne. V míse promícháme mouku s kakaovým práškem a Solamylem, máslo rozpustíme.
- 4Sypkou směs po částech vmícháme do krému a poté vlažné máslo.
- 5Těsto vlijeme do formy, povrch uhladíme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Po upečení necháme piškot asi 5 minut chladnout, poté vyklopíme na rovnou mísu a necháme zcela vychladnout.
- 6Křehké těsto vyválíme do tvaru kruhu o průměru dortové formy, propícháme vidličkou, vložíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem, a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vyjmutí necháme těsto vychladnout na plechu.
- 7Vychladlé piškotové těsto podélně rozkrojíme na 3 pláty.
- 8Na náplň opláchneme višně (kompotové scedíme – šťávu odložíme), vypeckujeme a lehce povaříme ve 200 ml vody. Povařené višně necháme vychladnout, poté je scedíme do misky (šťávu odložíme) a necháme okapat. Zhruba čtvrtinu višní odložíme na ozdobu.
- 9V kastrolku necháme ve zbylé vodě asi 10 minut bobtnat plátky želatiny.
- 10Šťávu z višní vlijeme do kastrolu, přidáme kousek skořice, hřebíček a zahříváme. Skořici odstraníme, přidáme vymačkanou želatinu a za stálého míchání ji necháme ve šťávě rozpustit. Směs necháme vychladnout. Smetanu dobře ušleháme s vanilkovým cukrem a ztužovači.
- 11Placku z křehkého těsta potřeme rozmíchanou zavařeninou, na ni položíme jeden piškotový plát, pokropíme ho trochou višňového likéru, natřeme polovinou višňové šťávy, posypeme polovinou višní a potřeme asi čtvrtinou ušlehané smetany. Přiklopíme další piškotový plát a opakujeme, jako předešle. Přiklopíme posledním piškotovým plátem, který pokropíme zbylým likérem. Celý dort potřeme částí zbylé šlehačky (ostatní dáme do zdobicího sáčku) a zasypeme nastrouhanou čokoládou. Vrchní část ozdobíme šlehačkou pomocí zdobicího sáčku a odloženými višněmi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.