Voňavý makový závin s jablky
80 min.
Ingredience
- Jablková náplň
- 500gramůJablka
- 2lžíceCukr krystal
- 1kusCukr skořicový
- 3lžíceHrozinky
- Maková náplň
- 200gramůMák mletý
- 1,5decilitryMléko plnotučné
- 3lžíceCukr krupice
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSkořice mletá
- 3špetkyBadyán
- 1lžíceRum
- 0,5lžičkaHřebíček mletý
- 2špetkyNové koření mleté
- 1lžičkaCitronová kůra
- Těsto
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2špetkySůl
- 1kusVejce slepičí
- 1lžíceOcet kvasný lihový
- 1lžíceSádlo škvařené
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2decilitryVoda pitná
- 2lžíceCukr vanilka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
942 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
45 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
15 g
Cukr
41 g
Postup přípravy
- 1Do rendlíku dáme jemně pomletý mák, přilijeme mléko, přidáme cukr a pomalu přivedeme za stálého míchání k varu. Jakmile se mák začne vařit, odstavíme z plotny, přidáme máslo, mletou skořici, mletý badyán, mletý hřebíček, mleté nové koření, nastrouhanou citrónovou kůru a rum. Makovou náplň dobře promícháme a necháme vychladnout. Omytá a oloupaná jablka nakrájíme na poloviny, vykrojíme jádřince a na struhadle nastrouháme na tenké plátky. Omyjeme hrozinky a necháme okapat.
- 2Na vál prosejeme hladkou mouku se solí, uděláme do ní důlek, do kterého rozklepneme vejce, přidáme lžíci octa, lžíci sádla a přibližně 1-2 dl vody, kterou pomalu přiléváme, jak těsto pomocí vidličky zapracováváme. Poté těsto rukama důkladně uhněteme. Těsto musí být vláčné a nelepit se. Z těsta uděláme bochánek, zakryjeme ho nahřátým kastrolkem a necháme asi 10 minut odpočinout.
- 3Mírně teplé těsto rozválíme, potom ho přeneseme na čistou utěrku, kterou jsme poprášili moukou. Pomocí hřbetů rukou ho vytahujeme na utěrce do tenka. Těsto potřeme makovou směsí, na kterou poklademe nastrouhaná jablka. Jablka posypeme skořicovým cukrem a pokud jsou jablka málo sladká, posypeme je i krystalovým cukrem. Boční okraje těsta přehneme dovnitř (asi 3 cm), pomocí utěrky závin stočíme. Přeneseme ho na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 30 minut do zlatova. Upečený závin necháme vychladnout. Před podáváním závin nakrájíme zešikma na kousky široké asi 6 cm, posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.