Vykostěné kuře s nádivkou
115 min.
Ingredience
- 1lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMrkev kořen
- 100gramůPetržel kořen
- 100gramůCeler bulvový
- 2lžičkyTymián čerstvý
- 100mililitrůVoda pitná
- 1500gramůKuře
- Na nádivku
- 0,5kusCibule
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůMoravské uzené maso
- 150mililitrůMléko plnotučné
- 2kusyRohlíky bílé
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžícePetržel - nať
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1112 kcal
Bílkoviny
84 g
Tuky
74 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Na nádivku nakrájíme drobně cibuli a osmažíme ji na másle. K orestované cibuli přidáme na drobno nakrájené tenké plátky uzeného a chvíli smažíme. Poté zalijeme mlékem a povaříme cca 3 minuty. Do větší mísy vsypeme rohlíky nakrájené na kostičky, rozšlehané vejce a drobně posekané petrželové nati. Zalijeme vychladlou směsí s mlékem, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme alespoň 20 minut odležet.
- 2Omyté a osušené kuře vykostíme následujícím způsobem. Nejprve odřízneme křídla, poté kuře nařízneme od krku až k biskupu. Použijeme velmi ostrý nůž, kterým odřezáváme maso od kostí až k hrudní kosti. Dbáme, abychom neprořízli kůži. Celá kostra půjde oddělit, jen ještě vykostíme horní stehna, ve spodních kostech necháme. Vykostěné kuře uvnitř opepříme a osolíme.
- 3Takto připravené kuře naplníme nádivkou tak, aby vznikl tvar kuřete. Kuře obalíme tenkým proužkem alobalu, aby se nerozpadlo, a vložíme do pekáče. Na kuře položíme lžíci másla, obložíme očištěnou a na klínky nakrájenou zeleninou, zalijeme vodou, posypeme drobně posekanými lístky tymiánu a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi hodinu.
- 4Kuře před podáváním naporcujeme. Podáváme s upečenou zeleninou a přelité výpekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.