Vývar rajčatový

60 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
481 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
16 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
18 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.
  • 2
    Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.
  • 3
    Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.
  • 4
    Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.
  • 5
    Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.
  • 6
    Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.