Vývar rajčatový
60 min.
Ingredience
- 800gramůRajčata
- 1kusCeler řapíkatý
- 1kusŠalotka
- 50gramůTymián čerstvý
- 50gramůRozmarýn čerstvý
- 4kusyPepř bílý
- 1špetkaCukr krupice
- 2špetkySůl
- 1kusVeka
- 1stroužekČesnek
- 20gramůMáslo čerstvé
- 50gramůBazalka
- 4lžíceOlej olivový
- 0,5kusBobkový list
- 0,5litrVývar zeleninový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
481 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
16 g
Sacharidy
78 g
Vláknina
18 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.
- 2Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.
- 3Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.
- 4Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.
- 5Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.
- 6Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.