Zahuštěná polévka Bonvalet
255 min.
Ingredience
- 2kusyPórek
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůFazolové lusky zelené
- 1lžičkaSůl
- 2mililitryVoda pitná
- 125mililitrůSmetana 33% (šlehačka)
- Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]
- 40gramůCeler bulvový
- 30gramůCibule
- 80gramůJátra hovězí
- 40gramůKapusta hlávková
- 150gramůKosti hovězí morkové
- 800gramůKosti hovězí řídké
- 80gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hladká
- 40gramůMrkev kořen
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 40gramůPetržel kořen
- 1lžíceSůl
- 2litryVoda pitná
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1027 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
80 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Fazolové lusky nakrájíme na kousky asi 1,5 cm dlouhé a vaříme v osolené vodě doměkka (asi 30 minut). Z uvařených lusků scedíme vodu.
- 2Pórek dobře očistíme, umyjeme pod studenou tekoucí vodou a nakrájíme na tenká kolečka, která vložíme do kastrolku s rozehřátým máslem. Na mírném ohni dusíme pod pokličkou přibližně 15 minut.
- 3Do horkého základu přidáme uvařené lusky a podušený pórek, vše chvilku povaříme, zjemníme smetanou a podáváme.
- 5Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
- 6Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
- 7Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
- 8V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
- 9Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
- 10Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.