Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek
230 min.
Ingredience
- 800gramůKosti hovězí řídké
- 150gramůKosti hovězí morkové
- 80gramůJátra hovězí
- 2litryVoda pitná
- 40gramůMrkev kořen
- 40gramůCeler bulvový
- 40gramůPetržel kořen
- 40gramůKapusta hlávková
- 30gramůCibule
- 80gramůMáslo čerstvé
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžičkaNové koření celé
- 1lžíceSůl
- 60gramůMouka pšeničná hladká
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
787 kcal
Bílkoviny
45 g
Tuky
61 g
Sacharidy
11 g
Vláknina
1 g
Cukr
402 mg
Postup přípravy
- 1Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
- 2Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
- 3V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
- 4Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
- 5Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.