Základní drůbeží vývar
170 min.
Ingredience
- 1,8kilogramySlepice
- 3litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusPórek
- 1kusPetržel kořen
- 1kusCibule
- 50gramůPetržel - nať
- 50gramůTymián čerstvý
- 10gramůCitronová kůra
- 10kusůPepř černý celý
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 0,25kusCeler bulvový
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
331 kcal
Bílkoviny
44 g
Tuky
12 g
Sacharidy
10 g
Vláknina
3 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Slepici bez drůbků důkladně opláchneme ve studené vodě. Napravo a nalevo vedle břicha slepice uděláme zářezy do kůže. Těmi potom vystrčíme ven nohy. Slepici vložíme do velkého hrnce tak, aby ležela hřbetem nahoru. Potom ji zalijeme vodou a přidáme celý pepř. Počkáme, dokud slepice nepřijde k varu. Potom sesbíráme z povrchu vody pěnu a ztlumíme plamen.
- 2Celer, mrkev, petržel a pórek omyjeme a pokrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a rozpůlíme. Obě půlky položíme na teflonovou pánev a opečeme dozlatova. Petrželku, tymián a kousek citronové kůry svážeme nití do svazečku.
- 3Cibuli, svazeček koření, celer, mrkev, petržel a pórek vložíme do hrnce. Osolíme a opepříme a přikryjeme pokličkou. Vaříme na mírném plameni 2,5 hodiny. Asi po hodině pak slepici obrátíme, aby hřbet měla dole.
- 4Po 2,5 hodinách zkusíme, zda se maso dobře uvolňuje od kostí. Pokud ano, je vařené. Slepici potom vyndáme z hrnce.
- 5Vývar scedíme přes husté síto zpátky do hrnce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.