Žampionová polévka s fenyklem
110 min.
Ingredience
- 100gramůŽampiony čerstvé
- 200gramůFenykl čerstvý
- 2kusyŠalotka
- 3lžíceMáslo bylinkové
- 2špetkyChilli koření mleté
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaSůl mořská
- 1lžíceFenykl obecný
- Bujon z hub [30579]
- 150gramůCeler bulvový
- 1lžíceCeler - nať
- 2kusyCibule
- 150gramůHouby sušené
- 3kusyJalovec
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 200kusůMrkev kořen
- 2lžíceOlej olivový
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 100gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 2lžičkySůl
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 2stroužkyČesnek
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
3705 kcal
Bílkoviny
99 g
Tuky
41 g
Sacharidy
609 g
Vláknina
238 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme žampiony, šalotku, fenykl a vše pokrájíme na tenké plátky.
- 2V hrnci na bylinkovém másle zpěníme cibuli, pak k ní přidáme žampiony s fenyklem, okořeníme mletým chilli, drceným kmínem a dusíme přibližně 3-5 minut.
- 3Přilijeme 1 litr houbového bujonu a vaříme při mírné teplotě 8 minut. Polévku dochutíme mořskou solí, posypeme omytou drobně pokrájenou natí z fenyklu a podáváme.
- 4Bujon z hub [30579]:
- 5Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
- 7Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
- 8Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
- 9Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
- 10Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.