Zapečený zeleninový mix se sýrem
80 min.
Ingredience
- 300gramůKvěták
- 200gramůBrokolice
- 500gramůMrkev kořen
- 4kusyRajčata
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaCitronová šťáva
- 250gramůHrášek mražený
- 100gramůSýr Čedar
- 2lžícePetržel - nať
- Na vytření pekáčku
- Omáčka
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2decilitryVývar zeleninový
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř bílý
- 3kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
644 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
46 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
8 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Očistíme a omyjeme zeleninu: květák, brokolici, mrkev i rajčata. Květák s brokolicí a mrkví uvaříme do poloměkka ve 2 litrech mírně osolené vody, do které jsme přidali lžičku citrónové šťávy. Vaříme 8 - 10 minut, poté květák i brokolici rozebereme na růžičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Zmrazený zelený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr jemně nastrouháme.
- 2V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme zeleninový vývar, smetanu a omáčku pomalu vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny, dochutíme solí, pepřem a šleháme do doby, než omáčka trochu vychladne. Přidáme žloutky a zašleháme je. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme.
- 3Pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj všechnu promíchanou zeleninu, plátky rajčat klademe až navrch. Pokapeme rozehřátým máslem (60 g) a zalijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme petrželkou, sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 35 minut do zlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.