Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou

78 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
755 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
15 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do vroucí vody v kastrůlku vyklepneme celá vejce a povaříme je 3 minuty. Děravou naběračkou vejce vybereme, necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem, naskládáme do něj krajíce veky, na každý krajíc veky položíme jedno vejce. Skládáme těsně vedle sebe. Vejce posypeme solí, pepřem a přelijeme bešamelovou omáčkou.
  • 2
    Příprava bešamelové omáčky: Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a opražíme světlou jíšku. Poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
  • 3
    Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem a přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
  • 4
    Omáčku můžeme ještě dochutit: pro zjemnění přilijeme smetanu a na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do mírně vychladlé omáčky vmícháme žloutky.
  • 5
    Na povrch omáčky naskládáme na tenká kolečka pokrájenou papriku. Naplněný pekáček vložíme do horké trouby, pečeme 30 - 40 minut.
  • 6
    Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.