Zapékané vejce s bešamelovou omáčkou
78 min.
Ingredience
- 8kusůVejce slepičí
- 2špetkySůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 2kusyPaprika zelená
- Bešamelová omáčka
- 5gramůBobkový list
- 1kusCibule
- 1kusHřebíček
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaPepř bílý
- 50gramůSýr Parmezán
- 2lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 2špetkySůl
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 650lžicMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 1decilitrMléko polotučné
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
755 kcal
Bílkoviny
30 g
Tuky
15 g
Sacharidy
123 g
Vláknina
6 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Do vroucí vody v kastrůlku vyklepneme celá vejce a povaříme je 3 minuty. Děravou naběračkou vejce vybereme, necháme okapat. Pekáček vymažeme máslem, naskládáme do něj krajíce veky, na každý krajíc veky položíme jedno vejce. Skládáme těsně vedle sebe. Vejce posypeme solí, pepřem a přelijeme bešamelovou omáčkou.
- 2Příprava bešamelové omáčky: Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a opražíme světlou jíšku. Poté rozředíme chladným mlékem a přivedeme k varu.
- 3Do omáčky vložíme cibuli, do které jsme zapíchli hřebíček a bobkový list. Ochutíme solí, pepřem a přibližně 15 minut povaříme, poté cibuli vyjmeme.
- 4Omáčku můžeme ještě dochutit: pro zjemnění přilijeme smetanu a na závěr ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem. Do mírně vychladlé omáčky vmícháme žloutky.
- 5Na povrch omáčky naskládáme na tenká kolečka pokrájenou papriku. Naplněný pekáček vložíme do horké trouby, pečeme 30 - 40 minut.
- 6Krájíme na úhledné porce, které pokládáme na jednotlivé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.