Zapékaný květák s pšeničným zrním.
60 min.
Ingredience
- 20gramůPetržel - nať
- 20gramůCeler - nať
- 500gramůKvěták
- 3decilitryMléko plnotučné
- 300gramůŠunka parmská
- 4lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 5gramůBobkový list
- 200gramůSýr Parmezán
- 250gramůPšenice - obilky
- 3decilitryVoda pitná
- 3decilitryVývar zeleninový
- 120gramůMáslo jihočeské
- 3špetkyPepř černý mletý
- 3špetkySůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
533 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
30 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
9 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Nezralá pšeniční zrna namočíme na celou noc do vody. Potom je scedíme a ve vývaru povaříme 30-35 minut. Drobně nasekanou petrželovou a celerovou nať vmícháme do zrn. Dochutíme špetkou soli, pepřem a dobře promícháme.
- 2Růžičky květáku dobře propláchneme pod tekoucí vodou. Spaříme je 3 dl horkou vodou, špetku soli, pepře, po 10 minutách květák scedíme. Zbylou vodu z květáku uchováme k dalšímu použití.
- 3Pekáč vymažeme 60 g másla, vsypeme zrna, potom na malé kousky nakrájenou šunku, nakonec dáme růžičky květáku. Rozpustíme v pánvičce zbylé máslo. Ve vodě z květáku rozšleháme mouku, vlijeme do másla, přilijeme mléko, vývar, přidáme bobkový list, zbylou sůl s pepře a stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Přelijeme ni suroviny v pekáči, povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
- 4Vložíme do předehřáté trouby. Při 200 stupňové teplotě pečeme 25-30 minut.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.