Závin se švestkami
115 min.
Ingredience
- Na náplň
- 600gramůŠvestky
- 100gramůStrouhanka
- 100gramůOřechy lískové
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 500gramůTvaroh měkký - nízkotučný
- 200gramůSmetana zakysaná 12%
- 75gramůCukr třtinový
- 2kusyCukr vanilka
- 0,5lžíceCitronová kůra
- Na potření
- Na těsto
- 1špetkaSůl
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 125mililitrůVoda pitná
- 3lžíceOlej rostlinný
- 270gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na vymazání
- Na zalití
- 50gramůMed včelí
- 1kusVejce slepičí
- 20gramůMáslo čerstvé
- 250mililitrůMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
694 kcal
Bílkoviny
24 g
Tuky
29 g
Sacharidy
87 g
Vláknina
5 g
Cukr
34 g
Postup přípravy
- 1Pekáč vymažeme máslem, závin budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2V míse z 250 g mouky, vlažné vody, oleje, žloutku a soli vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do pergamenu, vložíme do nahřátého hrnce a necháme pod poklicí odpočinout.
- 3Omyté a okapané švestky vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtiny, lískové oříšky umeleme a smícháme se strouhankou. Do této směsi vložíme švestky a obalíme v ní.
- 4Na náplň žloutky zašleháme do tvarohu se smetanou, cukrem, vanilkou, solí a citronovou kůrou. Na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
- 5Těsto vybalíme z pergamenu, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme dvě tenké placky. Placky potřeme tvarohovou náplní, poklademe švestkami a zavineme.
- 6Záviny položíme do vymazaného pekáče a potřeme rozpuštěným máslem.
- 7V mléce rozšleháme vejce a za stálého míchání v něm rozpustíme máslo a med. Tuto mléčnou směs nalijeme kolem závinů a dáme péct. Během pečení přeléváme mléčnou směsí z pekáče.
- 8Po upečení necháme záviny vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.