Závin třešňový
95 min.
Ingredience
- Náplň
- 1kusVejce slepičí
- 2šálkyStrouhanka
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 1šálekZakysaná smetana
- 1šálekCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 1špetkaSkořice mletá
- 1hrstMandle
- 1,5kilogramyTřešně
- 1kusVejce slepičí
- 1špetkaSůl
- 1lžičkaSádlo škvařené
- 0,13litrVoda pitná
- 300gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
633 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
25 g
Sacharidy
92 g
Vláknina
6 g
Cukr
26 g
Postup přípravy
- 1Ve vlahé vodě rozehřejeme sádlo, přilijeme do důlku v mouce, přidáme rozkvedlaná vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto. Přiklopíme je nahřátým kastrolem a necháme půl hodiny odležet. Z těsta poté vyválíme dva bochánky, které nehněteme v mouce. Bochánky položíme ma moukou poprášené ubrousky a válečkem z části rozválíme. Plát těsta následně vytáhneme přes hřbet ruky do velice tenka, řádně vytáhneme i okraje. Vytažený plát pokropíme máslem, posypeme ze 2/3 posypeme na másle osmaženou strouhankou. Cukr rozmícháme v kysané smetaně, přidáme vejce, sůl, skořici a touto směsí pokapeme strouhanku. Poté hustě poklademe vypeckovanými třešněmi (dle potřeby pocukrujeme) a nasekanými mandlemi. Závin sbalíme od naplněného konce. Zbylé těsto tvoří povrch závinu, vydatně ho pokropíme máslem. Přeneseme na plech a stejným způsobem připravíme i druhý závin. Ppečeme ve středně vyhřáté troubě 35 minut.
- 2Podáváme teplý a pocukrovaný.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.