Závin z bramborového těsta se šunkou a špenátem
70 min.
Ingredience
- 800gramůBrambory
- 300gramůMouka polohrubá
- 4kusyVejce slepičí
- 0,5gramMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 100gramůSlanina vepřová
- 1lžíceSádlo škvařené
- 1,2litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- Náplň
- 150gramůŠunka dušená
- 150gramůSýr Eidam cihla 45%
- 200gramůŠpenát listový čerstvý
- 4kusyVejce slepičí
- 2lžícePšeničná krupice
- 2špetkySůl
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
621 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
29 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
6 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Brambory si předem uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a umeleme. Nejprve si přichystáme náplň. Listový špenát opláchneme a necháme na sítu dobře okapat. Poté ho nakrájíme na nudličky a zhruba pět minut dusíme na másle. V míse smícháme drobně nakrájenou šunku, nastrouhaný sýr, hrubě pokrájená dvě vejce uvařená natvrdo, rozšlehaná vejce syrová a krupici. Přimícháme vychladlý špenát i s máslem, česnek utřený se špetkou soli a osolíme. Na pánvi osmažíme na drobné kostičky nakrájenou slaninu. V hrnečku rozpustíme sádlo. Na vále posypaném lžící hladké mouky vypracujeme těsto z brambor, mouky, vejce, změklého másla a soli. Opět vál podsypeme hladkou moukou, těsto rozválíme na silnější plát, na dvě třetiny navrstvíme náplň a stočíme směrem k prázdné části plátu. Na pekáč dáme polovinu osmažené slaniny i s vysmaženým tukem a na něj položíme hotový závin. Poté závin polijeme zbylou slaninou a v předehřáté troubě pečeme, dokud závin nezezlátne. Během pečení závin potíráme rozpuštěným sádlem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.