Závin z taženého těsta
100 min.
Ingredience
- 300gramůMouka pšeničná hladká
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceSádlo vepřové škvařené
- 2lžíceOcet kvasný lihový
- 3lžíceVoda pitná
- 100gramůStrouhanka
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 0,33lžičkaSůl
- Na náplň
- 4lžíceCukr krupice
- 4lžíceHrozinky
- 50gramůOřechy vlašské
- 1,5kilogramyJablka
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
413 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
11 g
Sacharidy
76 g
Vláknina
5 g
Cukr
33 g
Postup přípravy
- 1Na vál prosejeme mouku, sůl, žloutek, rozpuštěné sádlo, ocet a vlažnou vodu. Těsto zpracujeme dohladka, aby z těsta byla tvárná hmota. Necháme ji na válu, přikryjeme nahřátou mísou, kterou po deseti minutách vyměňujeme, aby bylo těsto alespoň půl hodiny v teple. Poté těsto rozdělíme na poloviny a začneme těsto vytahovat.
- 2Na vál položíme utěrku posypanou moukou. Nejprve těsto vyválíme, poté přes hřbety rukou vytahujeme do všech stran. Je-li třeba, pomáháme si prsty. Vytažené těsto položíme i s utěrkou na vál, posypeme polovinou strouhanky osmažené na jedné lžíci másla, poklademe polovinou oloupaných jablek, ze kterých jsme vykrájeli jádřince a jablka nahrubo nastrouhali, přisypeme polovinu hrozinek. Zaprášíme polovinou skořice, pocukrujeme polovinou cukru,posypeme polovinou nakrájených ořechů. Pomocí utěrky závin zabalíme, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Když máme hotové oba záviny, potřeme je rozpuštěným máslem a pečeme ve středně předehřáté troubě.
- 3Upečené záviny necháme na plechu vychladnout.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.