Závitky z tresky s citrónovou omáčkou
80 min.
Ingredience
- Citrónová omáčka
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1lžíceCitronová šťáva
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2,5decilitryVývar rybí
- 2špetkySůl
- 3špetkyPepř bílý
- Rybí várka
- 5decilitrůVoda pitná
- 1,5lžíceCukr krupice
- 2decilitryOcet kvasný lihový
- 10kusůNové koření celé
- 10kusůPepř černý celý
- 3kusyBobkový list
- 2lžíceSůl
- Závitky
- 2lžičkySůl
- 4špetkyPepř citronový
- 50gramůSlanina vepřová
- 1lžíceKopr čerstvý
- 60gramůFilety z tresky tmavé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
305 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
27 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
325 mg
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet, celé nové koření, celý pepř, bobkové listy, sůl, cukr a nálev ("rybí várku") pomalu vaříme asi 10 minut pod pokličkou.
- 2Filety z tresky omyjeme a osušíme. Osolíme, posypeme citrónovým pepřem, na každý filet položíme hranolek slaniny, svineme do závitku a připevníme párátkem. Závitky z tresky klademe těsně vedle sebe do pekáčku, zalijeme rybí várkou, pomalu přivedeme pod poklicí k varu a poté závitky jen "táhneme" přibližně 20 minut. (Voda musí jen mírně probublávat.) Když jsou měkké, opatrně je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme do mísy, zakryjeme, uchováme teplé. Vývar přecedíme.
- 3V misce vyšleháme smetanu se žloutkem a citrónovou šťávu. V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme vychladlý rybí vývar, šleháme do hladka a zároveň přivedeme pomalu k varu. Vaříme do potřebné hustoty přibližně 10 minut, poté přimícháme smetanu se žloutkem a za stálého míchání necháme přejít varem. Omáčku dochutíme solí a pepřem.
- 4Teplé závitky položíme na talíře, ozdobíme je snítkami omytého čerstvého kopru, z části je přelejeme citrónovou omáčkou a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.