Zelenina s máslovými nočky
90 min.

Ingredience
- 250gramůMrkev kořen
- 200gramůLišky čerstvé
- 1mililitrVývar zeleninový
- 1špetkaSůl
- 1špetkaCukr krupice
- 30gramůMáslo čerstvé
- 125gramůSmetana na vaření
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1špetkaEstragon
- 250gramůKvěták
- 250gramůFazolové lusky zelené
- Nočky
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1kusVejce slepičí
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 60gramůStrouhanka
- 1špetkaSůl
- 1špetkaMuškátový oříšek
- 1litrVývar zeleninový
- 1lžičkaMaizena - kukuřičný škrob
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
427 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
23 g
Sacharidy
43 g
Vláknina
7 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Zeleninu oloupeme, případně očistíme a omyjeme. Mrkev a lusky nakrájíme na 5 cm dlouhé kousky, květák rozdělíme na růžičky. Lišky očistíme. Zeleninový vývar přivedeme k varu. Přidáme špetku soli, cukru a 30 g másla. Přidáme mrkev a vaříme 5 minut. Přidáme lusky a růžičky květáku a vaříme v zakrytém hrnci dalších 5 minut. Přisypeme lišky, zamícháme a vaříme na mírném plamenu 10 minut.
- 2Na máslové nočky umícháme máslo do pěny a přimícháme vejce a žloutek. Strouhanku spolu s kukuřičným škrobem promícháme, okořeníme solí a muškátovým ořechem a směs přidáme k máslu s vejcem a žloutkem. Zeleninový vývar musíme přivést k varu, abychom mohli vytvořené noky házet přímo do vařícího vývaru. Pomocí dvou navlhčených čajových lžiček tvarujeme z máslového těsta malé nočky, které necháme sklouznout do výše zmíněného vývaru. Potom snížíme plamen a nočky necháme ve vývaru povařit. Nočky jsou hotové, jakmile vyplavou na povrch. Nočky z vývaru vyndáváme děravou naběračkou. Z vývaru vyndáme také zeleninu a udržujeme jí teplou. Do vývaru vmícháme smetanu a krátce povaříme. Přidáme zbývající máslo, omáčku dochutíme solí, pepřem a muškátovým ořechem a přilijeme ji k zelenině. Navrch dáme máslové nočky a talíře můžeme ozdobit estragonem a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.