Zeleninová polévka s fazolemi a cizrnou
145 min.
Ingredience
- 150gramůFazole
- 150gramůCizrna
- 2litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1kusCuketa
- 1kusCeler řapíkatý
- 300gramůRajčata
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 30gramůPórek
- 1decilitrOlej slunečnicový
- 1,5litryVývar zeleninový
- 1kusCitrony
- 1lžičkaSůl
- 150gramůSýr Parmezán
- 30gramůKopr čerstvý
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
554 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
31 g
Sacharidy
49 g
Vláknina
5 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Fazole přebereme a namočíme do vody na celou noc. To samé uděláme s cizrnou. Slijeme z nich vodu, zalijeme čistou, přivedeme k varu a povaříme 15 minut. Vyměníme vodu, pod poklici na slabém ohni dále vaříme ještě 30 minut, scedíme.
- 2Rajčata spaříme horkou vodou, nakrájíme na malé kousky. Mrkev na kolečka, celer na malé kousky, cibuli s česnekem na tenké plátky, pórek také na kolečka. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle.
- 3V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek, rajčata, mrkev, cuketu, celer, nakonec vmícháme pórek a zeleninu, podusíme do měkka. K zelenině přidáme fazole, cizrnu, vše zalijeme vývarem a na mírném ohni pod poklicí vaříme přibližně 50 minut. Před dovařením polévku podle chuti osolíme, opepříme, dochutíme vymačkanou citronovou šťávou a necháme ještě 10 minut povařit.
- 4Hotovou polévku stáhneme z ohně, necháme pod poklici 5 minut odpočinout, následně porcujeme do polévkových misek nebo na hluboké talíře. Každou porci těsně před podáváním posypeme nastrouhaným Parmezánem a nasekaným koprem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.