Zeleninový salát se šťovíkovou omáčkou
65 min.
Ingredience
- 1kilogramChřest bílý
- 1kilogramChřest zelený
- 40litrůVoda pitná
- 1stroužekČesnek
- 1lžíceTymián sušený
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 3lžičkyCukr krupice
- 1lžičkaMáslo tradiční
- Šťovíková omáčka
- 1lžíceŠťovík
- 2kusyŠalotka
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaKoriandr mletý
- 1kusBobkový list
- 100mililitrůPomerančová šťáva
- 300mililitrůVývar zeleninový
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 50gramůMáslo čerstvé
- 3lžičkyŠťáva citrónová
- 2lžíceOlej olivový
- 40mililitrůVoda pitná
- 1špetkaSůl
Počet porcí:
8Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
258 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
14 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
3 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Šťovíková omáčka: Šťovík rozmixujeme se lžící vývaru na kaši a ochutíme solí a pepřem. Zbytek vývaru promícháme s pomerančovou šťávou, nasekanou šalotkou, koriandrem, bobkovým listem a vaříme, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Vychladlou tekutinu přepasírujeme do mísy s rozšlehanými žloutky, a tu potom dáme do vodní lázně. Mícháme do zhoustnutí omáčky v míse.
- 2Bílý i zelený chřest oloupeme, nakrájíme ho na špalíčky a uvaříme v osolené vodě se 2 lžičkami cukru. Uvařený chřest necháme okapat na sítku a potom ho zlehka orestujeme v olivovém oleji společně s tymiánem, utřeným česnekem, solí, pepřem a lžičkou cukru do zlatohněda. Troubu předehřejme na 180°C. Orestovaný chřest narovnáme do máslem vymazaného pekáče a pečeme asi 10 minut. Pečený chřest podáváme teplý, politý šťovíkovou omáčkou.
- 3Omáčkou poléváme pečený chřest těsně před podáváním, protože rychle ztrácí barvu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.