Zelňačka s houbami
80 min.
Ingredience
- 400gramůZelí kysané
- 1lžičkaKmín celý
- 1gramBobkový list
- 1gramPepř černý celý
- 1gramNové koření celé
- 20gramůHouby sušené
- 150gramůBrambory
- 40gramůMáslo čerstvé
- 60gramůCibule
- 100gramůKlobása uzená
- 100gramůAnglická slanina
- 30gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200mililitrůMléko polotučné
- 200mililitrůSmetana 16% (pochoutková)
- 1špetkaSůl
- 1špetkaCukr krupice
- 6mililitrůCitronová šťáva
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
450 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
32 g
Sacharidy
24 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou a uvedeme k varu. Vaříme 15 minut do změknutí brambor.
- 2Do druhého hrnce dáme houby, propláchnuté zelí a koření. Přilijeme 1500 ml vody a uvedeme k varu. Uvařené brambory přisypeme ke směsi se zelím. Cibuli oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Slaninu a klobásu nakrájíme na menší kousky a opečeme společně s cibulí na rozpáleném másle. Smažíme 5 minut, poté zaprášíme moukou. Za stálého míchání smažíme 1 minutu, poté přilijeme mléko. Celou směs nalijeme do polévky a dále vaříme 20 minut. Vmícháme smetanu, osolíme a povaříme ještě 3 minuty.
- 3Hotovou polévku dochutíme citronovou šťávou a cukrem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.