Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní
90 min.
Ingredience
- Masová směs
- 100gramůRýže předvařená (parboiled)
- 2decilitryVoda pitná
- 250gramůVepřové maso mleté
- 200gramůHovězí maso mleté
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyPepř černý mletý
- 1stroužekČesnek
- 1kusVejce slepičí
- 2,5decilitrySmetana 12% (konzumní)
- Omáčka
- 2kusyCibule
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceSirup karamelový
- 5decilitrůMasový vývar
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1,5lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2lžíceProtlak rajčatový
- 0,5lžičkaSůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- Vařené zelné listy
- 650gramůZelí hlávkové bílé
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 2lžičkyPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
749 kcal
Bílkoviny
33 g
Tuky
50 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
6 g
Cukr
8 g
Postup přípravy
- 1100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout.
- 2Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme.
- 3Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek.
- 4Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut.
- 5Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.