Zelný závin se slaninou
120 min.
Ingredience
- Náplň
- 1kilogramZelí hlávkové bílé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 150gramůSlanina vepřová
- 1kusCibule
- 70gramůMáslo čerstvé
- 5lžicVývar zeleninový
- 1lžičkaKmín drcený
- 1lžičkaMajoránka
- 60gramůStrouhanka
- 150gramůZakysaná smetana
- 3kusyVejce slepičí
- Těsto
- 125gramůMouka pšeničná hrubá
- 125gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1špetkaSůl
- 3kusyVejce slepičí
- 3lžíceOlej rostlinný
- 1lžičkaOcet vinný
- 100mililitrůVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
888 kcal
Bílkoviny
28 g
Tuky
54 g
Sacharidy
74 g
Vláknina
9 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Zelí rozčtvrtíme, odstraníme košťál a silná žebra naplocho seřízneme. Zelí nasekáme na tenké proužky a 2 minuty blanšírujeme ve vroucí osolené vodě. Poté zprudka zchladíme a necháme okapat.
- 2Oba druhy mouky smícháme v hnětači se špetkou soli, vejcem, octem, 2 lžícemi oleje a 100 ml vlažné vody. Uhněteme těsto, vyklopíme na pomoučený vál a rukama zpracováváme ještě cca 10 minut. Těsto musí být pružné a mít hedvábný lesk. Vytvarujeme do koule, potřeme zbytkem oleje, vložíme do sáčku a necháme 30 minut odpočinout.
- 3Mezitím slaninu bez kůže a chrupavek nakrájíme na kostičky. Oloupeme cibuli a nasekáme najemno. Slaninu orestujeme ve velké pánvi dokřupava. Přidáme 50 g másla, cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté vmícháme zelí, přilijeme 2 lžíce vývaru, ochutíme kmínem, majoránkou, solí a pepřem. Zakryté dusíme cca 5 minut, pokud je zapotřebí, doplníme vývarem a necháme vychladnout.
- 4Utěrku posypeme moukou a rozválíme na ní těsto na velmi tenký plát. Rukama ještě co nejvíc roztáhneme, silnější okraje odřízneme. Potřeme ho rozpuštěným zbytkem másla a posypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 180 °C.
- 5Do zelí přidáme zakysanou smetanu rozmíchanou s vejci a náplň rozdělíme na těsto. Okraje necháme volné. Na kratších stranách přeložíme přes náplň a s pomocí utěrky srolujeme. Konce těsta uzavřeme a přitiskneme. Závin položíme spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a pečeme dozlatova cca 50-55 minut. Nakrájíme na silné plátky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.