Žemle s olivami
60 min.
Ingredience
- 750gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 120gramůOlivy nakládané
- 450mililitrůVoda pitná
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 4lžíceOregano čerstvé
- 1baleníDroždí sušené
- 1,5lžičkySůl
Počet porcí:
15Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
199 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
3 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
43 mg
Postup přípravy
- 1Olivy vyjmeme ze slaného nálevu, vypeckujeme a opláchneme. Osušíme je papírovými utěrkami a nakrájíme nadrobno.
- 2V míse smícháme mouku, droždí a sůl, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vmícháme olivový olej a většinu připravené vody. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.
- 3Do těsta přimícháme nakrájené olivy a nadrobno nasekané oregano, petrželku nebo tymián a ostatní sušené bylinky. Vyklopíme těsto na mírně pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme.
- 4Vytvoříme z těsta kouli, kterou vložíme do mísy potřené olejem a pak těsto obrátíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poprášíme moukou pečící plech.
- 5Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, mírně jej prohněteme a vyválíme z něj válec o velikosti 24 cm. Te pak rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou položíme na pečící plech, přikryjeme a necháme alespoň 15 minut kynout.
- 6Nakonec žemle mírně potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 25-30 minut dozlatova.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.