Žemle s olivami

60 min.

Ingredience

Počet porcí:
15

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
199 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
3 g
Sacharidy
37 g
Vláknina
2 g
Cukr
43 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Olivy vyjmeme ze slaného nálevu, vypeckujeme a opláchneme. Osušíme je papírovými utěrkami a nakrájíme nadrobno.
  • 2
    V míse smícháme mouku, droždí a sůl, uprostřed utvoříme důlek, do kterého vmícháme olivový olej a většinu připravené vody. Vypracujeme v hladké těsto, podle potřeby můžeme přidat vodu.
  • 3
    Do těsta přimícháme nakrájené olivy a nadrobno nasekané oregano, petrželku nebo tymián a ostatní sušené bylinky. Vyklopíme těsto na mírně pomoučněný vál a 10 minut důkladně hněteme.
  • 4
    Vytvoříme z těsta kouli, kterou vložíme do mísy potřené olejem a pak těsto obrátíme. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poprášíme moukou pečící plech.
  • 5
    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, mírně jej prohněteme a vyválíme z něj válec o velikosti 24 cm. Te pak rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku vytvoříme kuličku, kterou položíme na pečící plech, přikryjeme a necháme alespoň 15 minut kynout.
  • 6
    Nakonec žemle mírně potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 220 °C zhruba 25-30 minut dozlatova.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.