Žemlová jelítka

120 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
528 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
33 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
385 mg
Cukr
507 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme.
  • 2
    K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme.
  • 3
    Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem.
  • 4
    Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme.
  • 5
    Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut.
  • 6
    Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout.
  • 7
    Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.