Žemlová jelítka
120 min.
Ingredience
- 100gramůCibule
- 1000gramůVepřová hlava
- 1litrVoda pitná
- 30gramůSůl
- 1gramMajoránka
- 2gramyNové koření mleté
- 2gramyPepř černý mletý
- 400gramůVepřová krev
- 50gramůSádlo škvařené
- 75gramůVepřová střeva tenká
- 100gramůVepřové škvarky
- 10gramůCitrony
- 300gramůŽemle tuková
- 15gramůČesnek
- 200mililitrůHovězí vývar základní
Počet porcí:
10Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
528 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
33 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
385 mg
Cukr
507 mg
Postup přípravy
- 1Vepřovou hlavu očistíme, opláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Uvařenou hlavu vykostíme a rozsekáme.
- 2K masu přidáme česnek utřený se solí, rozsekané škvarky, drcenou majoránku, mleté koření a jemně nastrouhanou kůru z omytého citronu. Vše dobře promícháme.
- 3Žemli nakrájíme na kostičky, přelijeme ji procezenou vepřovou krví, necháme nasáknout a promícháme ji s okořeněným masem.
- 4Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a osmahneme na sádle do zlatavé barvy. Spolu s vývarem z masa ji přidáme do prejtu a prejt přisolíme.
- 5Hotový prejt plníme do připravených střev, zašpejlujeme a vaříme zvolna asi 15-20 minut.
- 6Uvařená jelítka vyjmeme, zchladíme studenou vodou a v chladu necháme ztuhnout.
- 7Před podáváním jelítka opékáme zvolna na horkém sádle po obou stranách a při podávání je přeléváme sádlem s výpekem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.