Žemlové chodské knedlíky s uzeným
55 min.
Ingredience
- Na ozdobu
- 2kusyCibule
- 1lžíceSádlo škvařené
- Na uvaření knedlíků
- 2litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- Těsto
- 4kusyŽemle tuková
- 170gramůUzené maso vařené
- 150gramůŠpek
- 100gramůMouka pšeničná hrubá
- 50gramůMouka polohrubá
- 2kusyVejce slepičí
- 2lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1špetkaZázvor mletý
- 1špetkaMuškátový květ
- 1lžičkaMajoránka
- 2lžíceKerblík
- 4decilitryMléko plnotučné
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
984 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
69 g
Sacharidy
69 g
Vláknina
2 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.
- 2Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
- 3V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.
- 4Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.