Jak správně uchovávat potraviny
Naplánovali jste si, že na začátku nového roku uklidíte dům či byt? Pak byste měli věnovat pozornost i místům, kam ukládáte potraviny. Kromě toho, že lednici a spíž omyjete a vyházíte zkažené potraviny, je dobré se zamyslet nad tím, jestli vůbec patří tam, kde jste je našli. Zdaleka totiž neplatí, že všechno zůstane déle čerstvé, když se to dá do ledničky. Některým potravinám to samozřejmě svědčí, jiným však nikoliv. Pokud chcete konečně přestat dělat chyby jako většina ostatních a rádi byste, aby vaše jídlo zůstalo déle čerstvé a chutné, pak pokračujte ve čtení.
Víte, kde nejlépe uchovávat rajčata, jablka, brambory nebo pečivo? Každá potravina vyžaduje trochu jiné zacházení a také jinou teplotu. Některé se cítí dobře v lednici, jiné je třeba uchovávat při pokojové teplotě a také jsou tu potraviny, které je nejlépe dát hned zmrazit. Proto je třeba naučit se, kam kterou potravinu uložit. Může se to zdát složité, ale chce to jen trochu cviku, odměnou pro vás budou déle čerstvé, chutnější a voňavější potraviny.
Je ale důležité si uvědomit, že při uchovávání potravin jde o mnoho víc než jen o čerstvou vůni a chuť, nýbrž také o zdraví. Vysoká teplota usnadňuje množení škodlivých mikroorganismů, stejně jako vysoká vlhkost. Světlo zase způsobuje chemickou přeměnu složení olejů, obecně známou jako žluknutí, která ovlivňuje nejen chuť a vůni, ale také účinky na zdraví.
Kde a jak tedy správně uchovávat potraviny?
Lednice
Do lednice jsme povětšinou zvyklí dávat všechno, i to, co tam nepatří. Málokdo také dbá na ukládání potravin do správných částí lednice. Možná jste si při koupi nové lednice přečetli, k čemu jsou jednotlivé poličky a šuplíky v lednici dobré, v praxi to však bývá tak, že se potraviny uklízí tam, kde je zrovna kousek místa. To je ale špatně, výrobci lednic přece o jednotlivých chladících zónách neinformují zbytečně. Na každém místě v lednici je trochu jiná teplota a jak jsme si již řekli, i různé potraviny vyžadují různou teplotu. Nabízí se tedy skvělá příležitost umístit každou z nich tam, kde je pro ně teplota ideální, a tím prodloužit jejich čerstvost.
Ukládání potravin na správné místo v lednici má ještě jednu obrovskou výhodu – usnadňuje hledání. Když si celá rodina zvykne dávat potraviny tam, kam patří, nikdo pak nebude muset obrátit lednici vzhůru nohama, aby v ní našel to, co právě hledá. Také minimalizujete riziko, že nějakou potravinu v lednici zapomenete, když bude například zastrčená za něčím, co příliš často nevyndáváte, a zkazí se. Když budou okolo ní podobné výrobky, snáze si jí všimnete a stihnete ji spotřebovat, dokud je čerstvá.
Řekněme si tedy, které potraviny se vyplatí uchovávat v jednotlivých zónách lednice.
Dveře jsou skoro nejteplejším místem celé lednice, většinou mívají kolem 8°C, proto do nich ukládejte potraviny, které vyžadují jen mírné chlazení. Výrobce ledničky vám možná pomohl přidáním úložného místa pro vajíčka do horní části dveří, přesně sem totiž patří. Také máslo je dobré ukládat nahoru, zatímco majonézy, kečupy, různé grilovací omáčky a další podobné produkty mají své místo ve střední části dveří. Spodní část je vyhrazena nápojům – mléko, džus, limonády, minerální vody i víno, to vše se nejlépe vejde do dveří lednice a také se zde tak akorát vychladí.
Horní část lednice je ještě o něco teplejší než dveře, teplota se zde pohybuje mezi 8°C a 10°C. Vrchní polička se hodí k ukládání trvanlivějších potravin, jako je tvrdý sýr v bloku, marmeláda, nakládané okurky (také nakládané kapie, olivy, cibulky apod.). Na druhou stranu je toto místo také nejvhodnější k uchování připravených jídel a jejich zbytků, které je třeba co nejrychleji sníst, ty totiž vyžadují teplotu kolem 9°C.
Ve střední části lednice panuje teplota 5°C. Ta je jako stvořená pro mléčné výrobky – patří sem mléčné a jogurtové nápoje, kefír, podmáslí, jogurty, tvaroh, zakysaná smetana i smetana ke šlehání, čerstvé sýry, sýry s ušlechtilou plísní, plátkové a tavené sýry. Pokud nevíte, kam uložit hotový pudink, tak právě doprostřed lednice. Sem by se měly dávat i všechny načaté kelímky a jiné nádoby, které obsahují rychle se kazící produkty, a vyžadují tedy rychlou spotřebu.
Spodní polička v lednici je vyhrazena pro čerstvé maso a ryby. Je nechladnější částí lednice, mívá 2°C až 3°C. Často bývá tvořen skleněnou nebo plastovou deskou, která uzavírá prostor boxu na ovoce a zeleninu. Do dolní poličky ukládáme potraviny, které rychle a snadno podléhají zkáze, tedy již zmíněné maso, ryby, mořské plody, výrobky z masa s krátkou trvanlivostí. Je důležité, aby bylo syrové maso odděleno od jiných potravin, které neprojdou tepelnou úpravou.
Pod spodní poličkou bývají umístěny ještě boxy na ovoce a zeleninu. Zde je teplota už zase vyšší, zhruba 8°C až 10°C. Výhodou je, že boxy jsou zavřené, takže ovoce a zelenina nenasáknou žádné pachy z ostatních potravin uložených v lednici. Do těchto boxů patří ovoce (kromě tropického ovoce) a čerstvá zelenina (kromě brambor, cibule, rajčat a kořenové zeleniny).
Spíž
Do spíže umisťujeme potraviny, které dlouho vydrží při pokojové teplotě. Vlastně by zde mělo být o něco chladněji než v prostoru kuchyně, to ale ve většině případů příliš neovlivníme. Důležité je, že je ve spíži tma, uložené potraviny tedy vlivem slunečního záření nepřichází o svou barvu, chuť a šťavnatost.
Nějakou dobu můžete veškeré ovoce uchovávat ve spíži, u peckovic je ale mnohem výhodnější umístění v lednici. Naopak tropické ovoce je nutné nechat ve spíži, chladné prostředí lednice by jim spíše uškodilo, než je uchovalo déle čerstvé. Zeleninu, která se rychle kazí, ukládejte do lednice, ale trvanlivé druhy, jako jsou brambory, cibule, a šalotka, je lepší dát do spíže nebo ještě lépe do sklepa. Důležité je, aby byly ve tmě, jinak zanedlouho začnou klíčit. Kořenovou zeleninu, tedy mrkev, petržel, bulvový celer, pastinák a červenou řepu, je možné uchovávat v lednici i ve spíži, záleží na tom, jak dlouho ji chcete skladovat. Málokdo ví, že rajčata by se neměla dávat do lednice, kde ztrácí svou vůni, nýbrž do spíže, tam zůstanou krásná a šťavnatá.
Do spíže dále patří všechny trvanlivé potraviny – mouka, sůl, cukr, ovesné a jiné vločky, cereálie, rýže, sušené luštěniny, kuskus, bulgur, pohanka, těstoviny. Také čaj, káva, kakao a koření je nejlepší uchovávat ve spíži nebo ve skříňce nad linkou. Do spíže dále patří konzervy, nenačaté marmelády, nakládané okurky a jiná zelenina, také instantní polévky a polotovary, jako jsou nejrůznější směsi na pečení, instantní jíška, bramborové těsto apod. Spíž je tím pravým místem i pro ořechy, semínka a sušené ovoce i oleje a octy. Mýlí se ale ten, kdo si myslí, že o spíž nemusí pečovat. Ve skutečnosti je třeba pravidelně prohlížet všechny uložené potraviny, jestli nejsou prošlé nebo dokonce napadené potravinovými moly.
Chléb je nejlepší uchovávat ve speciálním boxu zvaném chlebovka. Ten obsahuje dostatečné množství otvorů, které zajišťují výměnu vzduchu v okolí bochníku. Pokud chlebovku nemáte, uložte chléb do papírového nebo bavlněného sáčku a dejte ho do spíže. Nevhodné je skladovat chleba v lednici a v igelitových sáčcích, kde se snadno zapaří. To samé platí pro rohlíky, housky, kaiserky, bagety a další druhy pečiva.
Pokud si stále nejste jisti, kam kterou potravinu uklidit, máme pro vás tip. Věnujte pozornost tomu, kde se daná potravina nachází v supermarketu. Když je umístěna v chladicím boxu, pak i vy doma ji musíte uložit do ledničky. Pokud ji ale najdete jinde, při pokojové teplotě, můžete ji s klidem uchovávat ve spíži.
Lenka Ambrožová