Vaječné hody jsou tady!

I když jsou letošní Velikonoce poznamenané nepříjemnou situací a koledníky jsme v našich domovech uvítat nemohli, většina z nás i tak, alespoň symbolicky, obarvila pár natvrdo vařených vajíček. Koneckonců bez nich by to o Velikonocích nešlo. Ale co teď s tolika vařenými vejci? Poradíme vám, jak z nich připravit skvělé pokrmy. Rozhodně vám letos vajíčka ušima nepolezou!

Pokud máte zažitou představu o nezdravosti vajec, pak vás můžeme ujistit, že není čeho se bát. Nejnovější vědecké výzkumy ukázaly, že konzumace vajec nezvyšuje nijak významně hladinu cholesterolu a navíc vajíčka obsahují spoustu zdraví prospěšných látek.

Recepty z vařených vajec

Vaječná pomazánka

  • 5 vajec natvrdo

  • 1 menší cibule

  • 3 lžíce majonézy

  • 2 lžíce tvarohu

  • 1 lžička hořčice

  • sůl

  • pepř

  • pažitka nebo petrželka na ozdobu

Vajíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Vejce a cibuli promícháme s majonézou, tvarohem a hořčicí, podle chuti přidáme pepř a sůl. Pokud pomazánku nebudeme podávat hned, uložíme ji v uzavřené krabičce do lednice. Potom ji namažeme na plátky chleba, bagety či jiného pečiva a ozdobíme omytými a osušenými lístky čerstvé petrželky nebo pažitky.

Vaječná tlačenka

  • 6 vajec natvrdo

  • 1 cibule

  • 1 sklenice sterilované zeleniny

  • 200 g šunky nebo šunkového salámu vcelku

  • 220 g majonézy

  • 200 ml silného kuřecího, hovězího nebo zeleninového vývaru

  • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku

Vajíčka a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, stejně pokrájíme i šunku nebo šunkový salám. Pokud jsou ve sterilované zeleninaě velké kusy, rovněž je pokrájíme. Vývar promícháme se 100 ml nálevu ze zeleniny, nasypeme do něj želatinu a necháme nabobtnat. Tekutinu zahříváme, dokud se všechna želatina narozpustí, potom ji rychle promícháme se všemi ingrediencemi a vlijeme do formy na biskupský chlebíček, kterou jsme si předem vyložíli potravinovou folií. Až bude mít směs pokojovou teplotu, vložíme ji ztuhnout a vychladit do lednice. Před podáváním krájíme tlačenku na plátky

TIP: Směs na vaječnou tlačenku můžeme rovněž rozdělit do menších silikonových forem např. na bábovičky nebo muffiny. Potom bude mít každý vlastní porci.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.