Vánoční cukroví bez lepku
Pokud vy nebo někdo z vaší rodiny drží bezlepkovou dietu, ať už ze zdravotních důvodů či vlastního rozhodnutí, neznamená to, že si o Vánocích nemůžete vychutnat skvělé domácí cukroví. Stačí použít bezlepkové moučné směsi nebo využívat namleté potraviny, které přirozeně lepek neobsahují.
V dnešní době jsou v každém supermarketu k sehnání speciálně namíchané směsi bezlepkových mouk s přídavkem psyllia či xanthanové nebo guarové gumy. Při pečení se ale nemusíte na tyto, někdy dost drahé, směsi spoléhat, místo toho můžete vyzkoušet jednodruhové bezlepkové mouky. Ty se vyrábějí z přirozeně bezlepkových obilovin, jako je rýže, pohanka, kukuřice, amarant, teff či proso, anebo z dalších surovin, třeba z jedlých kaštanů, žaludů, cizrny, červené čočky, kokosu, mandlí, topinamburu apod. V běžných moukách lepek pomáhá držet těsto při sobě, u bezlepkových mouk tuto funkci musí převzít jiná surovina. Tou je nejčastěji již zmíněné psyllium, xanthanová nebo guarová guma (vše je k sehnání v prodejnách zdravé výživy a některých hypermarketech). Ke zpevnění těsta mohou rovněž přispět namletá a namočená chia nebo lněná semínka.
Bezlepkové cukroví mohou vyzkoušet i lidé, kteří nejsou na lepek alergičtí, existuje totiž spousta zdravých a chutných receptů na neobvyklé cukroví. Samozřejmě je ale možné upéct i tradiční druhy v bezlepkové verzi. Pojďme si ukázat, jak na to.
Vanilkové rohlíčky
-
150 g rýžové mouky
-
40 g kukuřičné mouky
-
110 g mletých vlašských ořechů
-
130 g másla
-
50 g vanilkového moučkového cukru
-
1 žloutek
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
špetka soli
-
moučkový cukr na posypání
Rýžovou mouku, kukuřičnou mouku, vanilkový cukr, mleté ořechy a špetku soli v míse dobře promícháme, přidáme žloutek, změklé máslo a vanilkový extrakt. Rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké těsto, snažíme se ale pracovat rychle, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Zabalíme ho do potravinové folie nebo uzavřeme do krabičky a uložíme do lednice alespoň na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Poté z těsta odkrajujeme kousky (zbytek vždy uložíme zpět do lednice), které rozválíme na tenký váleček a nakrájíme na dílky, každý dílek ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 10 – 12 minut. Po vytažení z trouby rohlíčky bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Perníčky
-
210 g pohankové mouky
-
60 g másla
-
100 g medu
-
50 g kokosového cukru
-
2 vejce
-
½ balíčku prášku do perníku
-
½ lžičky perníkového koření
-
špetka soli
Prášek do perníku, perníkové koření a sůl promícháme s pohankovou moukou a kokosovým cukrem. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, vejce a med. Ze směsi vypracujeme jednolité těsto a uložíme ho na alespoň 3 hodiny do lednice. Poté těsto rozdělíme na čtvrtiny a z každé vyválíme placku tenkou asi 5 mm, vykrajujeme tvary a ty pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut.
Linecké koláčky
-
375 g bezlepkové moučné směsi
-
225 g másla
-
170 g třtinového cukru
-
60 g jablečného pyré
-
špetka soli
-
marmeláda
-
moučkový cukr
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme jablečné pyré a poté po částech vmícháváme mouku smíchanou se solí. Vypracujeme jednolité těsto, snažíme se ho ale příliš nezahřívat rukama ani metlou a mísou robotu. Těsto uložíme do lednice, a to alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Potom těsto rozdělíme na čtyři části, jednu si necháme na pracovní ploše a zbytek vrátíme do lednice. Čtvrtinu těsta rozválíme na placku tenkou asi 3 mm, vykrájíme libovolné tvary, které přeneseme na plech s pečicím papírem, a pečeme v troubě na 180 °C dorůžova. Totéž provedeme postupně se všemi částmi těsta. Vychladlé tvary mažeme marmeládou, slepujeme k sobě a sypeme moučkovým cukrem.
Vosí hnízda
-
1 balení bezlepkových dětských piškotů (240 g)
-
150 g třtinového moučkového cukru
-
140 g + 70 g másla
-
1 lžíce kakaa na pečení
-
2 lžíce rumu
-
8 lžic vaječného koňaku
-
1 lžička vanilkového extraktu
-
moučkový cukr
Z balíčku odebereme asi 34 piškotů a ostatní rozemeleme nebo rozmixujeme. Smícháme je s třtinovým moučkovým cukrem a kakaem, poté vpracujeme 70 g změklého másla, vanilkový extrakt a rum. Zbytek másla ušleháme spolu s vaječným koňakem do nadýchaného krému. Z piškotové hmoty odebereme kousek. Vtlačíme ho do formičky, kterou jsme předem zevnitř vymazali moučkovým cukrem, opačným koncem vařečky uděláme do hmoty důlek a ten naplníme krémem (nejsnáze to jde pomocí zdobicího sáčku). Na spodní stranu úlku přimáčkneme piškot, formičku otevřeme a cukroví vyjmeme. Takto postupujeme až do spotřebování veškeré piškotové hmoty, piškotů a krému.
Rafaelo kuličky
-
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (cca 400 g)
-
200 g mletého kokosu + na obalení
-
100 g mandlí
Mandle nasypeme do misky nebo hrnečku, zalijeme vroucí vodou a necháme několik minut stát. Poté vodu slijeme, mandle necháme mírně zchladnout a poté z nich prsty sloupneme slupku, mělo by to jít snadno. Oloupané mandle necháme oschnout. V míse smícháme kondenzované mléko s mletým kokosem. Vezmeme kousek této hmoty a obalíme jím mandli, poválíme mezi dlaněmi, aby vznikla kulička, a tu nakonec obalíme ve zbylém kokosu. Takto postupujeme, dokud nespotřebujeme všechnu kokosovou hmotu a mandle.
Linecké koláčky
375 g bezlepkové moučné směsi
225 g másla
170 g třtinového cukru
60 g jablečného pyré
špetka soli
marmeláda
moučkový cukr
Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme jablečné pyré a poté po částech vmícháváme mouku smíchanou se solí. Vypracujeme jednolité těsto, snažíme se ho ale příliš nezahřívat rukama ani metlou a mísou robotu. Těsto uložíme do lednice, a to alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc. Potom těsto rozdělíme na čtyři části, jednu si necháme na pracovní ploše a zbytek vrátíme do lednice. Čtvrtinu těsta rozválíme na placku tenkou asi 3 mm, vykrájíme libovolné tvary, které přeneseme na plech s pečicím papírem, a pečeme v troubě na 180 °C dorůžova. Totéž provedeme postupně se všemi částmi těsta. Vychladlé tvary mažeme marmeládou, slepujeme k sobě a sypeme moučkovým cukrem.