Krkonošská kuchařka
Krkonošská kuchyně nabízí mnoho zajímavých a chutných jídel. Nejznámější je asi tradiční krkonošské kyselo, bramboráky nebo česnečka, vynikající je i cibulačka, rizoto s houbami nebo čočka na kyselo, vyzkoušet byste měli i medovec s marmeládou. Všechna tato a mnohá další jídla obsahuje kuchařka krkonošských specialit.
Ostatní
Podkrkonošské kyselo
Propláchnuté sušené houby, kmín a opláchnutý uzený bůček dáme vařit do části vývaru. Ve zbytku vlažného vývaru rozmícháme chlebový kvásek. Uvařený bůček vyjmeme a do získaného vývaru zavaříme rozmíchaný kvásek. Uzený bůček nakrájíme na drobné kostky a spolu s cibulkou jemně nakrájenou a dorůžova osmahnutou na másle s brambory nakrájenými na kostky přidáme také do vývaru. Polévku vaříme a když jsou brambory měkké, přimícháme rozkvedlaná vejce a necháme je srazit. Kyselo dle potřeby osolíme a krátce povaříme.Celý receptMaminčiny zázvorky
V míse si vyšleháme práškový cukr s vejcem a citronovou šťávou. Přimícháme hladkou mouku, 1 lžíci mletého zázvoru a v míse důkladně propracujeme všechny suroviny. Vypracované vláčné těsto zabalíme do potravinářské folie a odložíme na 2-3 hodiny do chladna. Na pomoučeném vále pak těsto vyválíme na placku o síle 3-4 mm. Formičkami vykrajujeme různé tvary. Vykrojené zázvorky poklademe na plech vyložený pečícím papírem a nejlépe přes noc je odložíme do chladnější místnosti. Druhý den si předehřejeme troubu na 220 °C. Zázvorky pečeme dozlatova přibližně 5-8 minut, podle typu trouby. Hotové zázvorky mají lehce narůžovělý okraj. Nesmíme je v troubě nechat déle, o chvíli později by ztmavly a připálily by se. Upečené zázvorky necháme vychladnout a odložíme do papírové krabice nebo dózy. Uskladníme je v chladnější spíži. Zázvorky změknou přibližně za 2 týdny.Celý receptVánoční perníková kolednice s makovou náplní
Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované. Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut). Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.Celý receptMáslové sušenky s puškvorcem
V míse utřeme do pěny změklé máslo s vejci, práškovým cukrem a vanilkovým cukrem. Potom opatrně vmícháme jemně nastrouhaný puškvorec a mouku. Vymícháme dobře těsto, které vyválíme na pomoučeném vále. Formičkami vykrajujeme různé tvary, které poskládáme na plech s pečícím papírem. Sušenky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut dozlatova. Horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.Celý receptVánoční škvarková kolečka s ořechy
Vepřové škvarky a vlašské ořechy pomeleme a dáme do mísy. Přidáme k nim prosátou hladkou mouku, krupicový cukr, špetku soli, špetku skořice, špetku zázvoru, vše promícháme s 2 dl mléka. Těsto rukama dobře zpracujeme, musí být vláčné a hladké, uděláme z něj váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny na chladném místě odležet. Pak těsto na pomoučeném vále vyválíme na placku o síle 5 mm a formičkou vykrajujeme kolečka, která poklademe (asi 2 cm od sebe) na plech, vyložený pečícím papírem, a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme je při 190 °C 5-10 minut dozlatova. Upečená kolečka hned obalíme v moučkovém cukru promíchaném s vanilkovým cukrem. Pak je odložíme do krabice, aby se několik dnů odležela.Celý receptMetýnka - tvarohový koláč se švestkami
Nejdříve si připravíme tvarohový krém a máslovou drobenku. Tvarohový krém připravíme tak, že do mísy dáme plnotučný měkký tvaroh, vanilku, omyté hrozinky, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek) a tvaroh důkladně vymícháme se smetanou. Do druhé misky si dáme hrubou mouku, tuhé máslo nakrájené na kousky, krystalový cukr, med a vanilkový cukr. Promícháme a pomocí prstů rozemneme všechny ingredience tak, aby se nám utvořily drobné hrudky. Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a odložíme do mísy. Do druhé mísy si dáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou vlahou Heru, 2 vejce, citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 2-3 dl vlahého mléka. Vše důkladně promícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohový krém, rozložíme vypeckované švestky dužinou navrch a posypeme máslovou drobenkou. Plech s koláčem dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 20 minut dozlatova. Vychladlý koláč nakrájíme a podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.