Kuchařka bez laktózy
Alergie na laktózu není v případě dodržování několika základních pravidel zvlášť nebezpečná. Podstatou stravování je vynechání kravského mléka a výrobků z něj. Tato kuchařka obsahujejídla, kde je kravské mléko nahrazeno mlékem ovcí nebo koz, případně se používá mléko sójové, mandlové nebo kokosové.
Ostatní
Husí játra s mandlemi
Omytá játra osušíme a posolíme. Nakrájíme podélně mandle a zapícháme do jater spolu s 1 hřebíčkem (do každé poloviny jeden). Připravená játra vložíme do horkého sádla tak, aby byla ponořená(sádlo nesmí být přepálené). Na mírném ohni je vaříme v sádle asi půl hodiny. Játra se podávají teplá s chlebem, jsou však chutná i studená.Celý receptMakový závin s pikantním džemem
Žloutky utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do husté pěny. Vmícháme mletý mák, polohrubou mouku, citronovou kůru a ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, který jsme potřeli máslem a posypali polohrubou moukou. Dáme do předehřáté trouby zvolna péci. Po vyjmutí z trouby překlopíme upečený plát na kus pečícího papíru, povrch potřeme rybízovým džemem a pomocí papíru stočíme plát do rolády. Závin necháme vychladnout a pak jej pocukrujeme nebo přelijeme citronovou polevou.Celý receptČokoládové ořechové kuličky
Ze strouhané čokolády, strouhaných ořechů, moučkového cukru, vanilkového cukru, bílku a rumu vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, obalíme je v sypání a necháme uschnout.Celý receptSalát celerový
Očistíme celer, bulvu necháme v celku. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme do změknutí. Do jiného hrnce dáme vařit vajíčka. Nakrájíme na kousky salám. Po vychladnutí necháme celer vychladnout. Nastrouháme jej na struhadle, i vajíčka. Přilijeme citronovou šťávu. K celerům a vajíčkům přidáme nakrájený salám a tři lžíce tatarské omáčky nebo jogurtu. Osolíme a opepříme.Celý receptBublanina z brambor
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme nastrouhané brambory, mouku, kůru a šťávu z citronu a tuhý sníh z bílků. Těsto vložíme do vymazané a vysypané formy a poklademe ovocem (jahody, rybíz, višně). Pečeme zvolna asi 30 minut.Celý receptŠpanělské ptáčky z kuřecího masa
Na větší plátky rozkrojíme kuřecí maso, naklepeme, osolíme, opepříme a hořčicí namažeme. Položíme na ně proužek okurky, minipárek, 1/4 vejce a trochu kapary. Zabalíme plátky a svážeme nití, obalíme v hladké mouce. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, vložíme závitky a ze všech stran pečeme. Podlijeme vlažnou vodou, přidáme kapary a olivy a za stálého podlévání dusíme doměkka. Šťávu můžeme zahustit moukou.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.