Kuchařka - Emanuele Ridi
Sympatický šéfkuchař Emanuele Ridi, známý především z televizních pořadů S Italem v kuchyni a Léto s Italem, žije v Praze a jeho restauraci Ristorante da Emanuel najdete v Praze v Dejvicích. Tato kuchařka obsahuje výběr z jeho receptů a tak si vynikající jídla můžete připravit i sami doma.
Ostatní
Plněné datle obalované v čokoládě
Pistácie si dáme v sáčku na chvilku do mrazáku. Potom je vyndáme a vsypeme do mixéru. Promixujeme je na co nejjemnější prášek. Marcipán rozhněteme do měkka a vložíme do misky. Přilijeme k němu višňový likér a přisypeme pistáciový prášek. Ze všeho uhněteme těsto, kterým pak naplňujeme datle (40 ks), ze kterých jsme předtím odstranili pecky. Na plotnu si postavíme menší hrnec s vodou. Do něj umístíme malý hrnek s nalámanou hořkou čokoládou a k ní přidáme dvě lžíce másla. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí a dokonale nesmísí s máslem. Do čokoládové hmoty namáčíme naplněné datle. Dáme je na talíř a vložíme do chladničky, kde je necháme asi dvě hodiny tuhnout.Celý receptSalát Caprese
Omytá masitá rajčata nakrájíme na plátky, nejlépe vroubkovaným nožem. Plátky rozložíme na talíře. Bochánek mozzarelly rozkrojíme na poloviny a položíme na rajčata. Rajčata s mozzarellou zalijeme olivovým olejem a vše posypeme natrhanými lístky čerstvé bazalky. Nakonec podle chuti osolíme.Celý receptBruschetta - topinka s rajčaty
Omytá rajčata nakrájíme na čtvrtky, zbavíme zrníček a ještě nakrájíme na malé kostičky. Plátky veky rozložíme na rošt do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 5 minut dokřupava. Kostičky rajčat v míse přelijeme olivovým olejem a promícháme s natrhanými lístky čerstvé bazalky. Opečené plátky veky potřeme česnekem. Rajčatovou směs osolíme a naneseme na topinky. (Solíme až těsně před nanesením na topinky, rajčata by jinak pustila moc vody.) Bruschetty nakonec ozdobíme lístkem bazalky a ihned podáváme.Celý receptHovězí plátky v omáčce z rajčat
Plátky hovězího masa překryjeme potravinářskou fólií a zlehka je naklepeme. Maso osolíme, po obou stranách opepříme a obalíme v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepeme. V pánvi na rozpáleném olivovém oleji maso opečeme dozlatova. Potom plátky zalijeme předem připravenou domácí omáčkou z rajčat a přilijeme trochu vody. Každý plátek masa obložíme dvěma plátky mozzarelly a posypeme špetkou oregana. Navrch položíme lístek bazalky. Pánev dáme do vyhřáté trouby a pokrm zapečeme. Italská omáčka z rajčat [61289]: Očištěnou mrkev, cibuli a střední část řapíkatého celeru nakrájíme na kousky a zpěníme na olivovém oleji. Masitá rajčata omyjeme, zbavíme zrníček a nakrájíme na kousky. Spolu s konzervovanými loupanými rajčaty je přidáme na orestovaný zeleninový základ. Vše vaříme velmi zvolna 45-60 minut. Podle potřeby podléváme trochou vody. Povařenou směs propasírujeme přes síto (nemixujeme!) a omáčku necháme ještě probublávat 30 minut. Vařenou omáčku podle chuti osolíme, osladíme a zjemníme kouskem másla. Přidáme čerstvou bazalku a omáčku necháme ještě 15 minut dojít. Po částečném zchladnutí přelijeme omáčku do čistých sklenic, uzavřeme a sklenice ponořené ze 3/4 ve vodě sterilujeme ve velkém hrnci.Celý receptCitronový sorbet Venetto
Do mísy dáme 8 kopečků (větších lžic) citronové zmrzliny. Přilijeme sekt a vodku. Vše ručně vyšleháme na hladký krém. Sorbet nalijeme do vyšších sklenic na šampaňské a ihned podáváme.Celý receptItalské rizoto s houbami
Sušené houby necháme chvíli namočené ve sklenici vody. V pánvi na másle a oleji osmahneme nasekanou cibuli. Přidáme hrst rýže a podlijeme zeleninovým vývarem. Dále přidáme houby a vše zalijeme suchým bílým vínem. Za stálého míchání vaříme, odpařujeme tekutinu, postupně přidáváme rýži a přiléváme další vývar. Stále mícháme, až do odpaření tekutiny a změknutí rýže. Do rizota přidáme plátek másla, nastrouhaný sýr, osolíme a znovu mícháme až do doby, kdy bude mít rizoto krémovou konzistenci. Při podávání ozdobíme každou porci nasekanou petrželkou.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.