Kuchařka lehkých jídel
Kuchařka lehkých jídel najde uplatnění ve vaší kuchyni především v horkých měsících, ale mnoho jídel si určitě připravíte i v jiném ročním období. Saláty ze zeleniny i ovoce, těstoviny, ryby, lehké dezerty i osvěžující nápoje z této kuchařky jsou většinou poměrně jednoduché, ale také zdravé a vhodné i pro diety.
Ostatní
Kuřecí nudličky na celeru
Cibulku nakrájíme nadrobno a orestujeme, přidáme nahrubo nastrouhaný celer a krátce podusíme. Přidáme kuřecí maso nakrájené na jemné nudličky. Lehce posypeme grilovacím kořením a osolíme, nakonec přidáme prolisovaný česnek. Mírně podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme asi 2 lžícemi polohrubé mouky a ještě provaříme.Celý receptRajčatový salát
Rajčata umyjeme a nakrájíme na kolečka. Do hrnečku nalijeme vymačkaný citron, vodu, osolíme, osladíme a vše rozmícháme. Zálivku nalijeme na rajčata, přidáme nakrájenou cibuli a ochutíme pepřem.Celý receptLosos na citrusech s voňavými bramborami
Lososa osolíme a opepříme, pokapeme štávou z jednoho citronu a pomeranče, přidáme 2 lžíce olivového oleje. Vše promícháme v míse a necháme asi 10 minut marinovat. Rybu přendáme do zapékací mísy, zalijeme marinádou a pečeme 7 až 10 minut. Doba pečení se může zdát krátká, ale losos ještě dojde a zůstane šťavnatý. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostky. Osolíme, opepříme, promícháme z hořčicí, bazalkou, kapary a štávou z jednoho citronu. Podáváme s lososem přelitým vypečenou šťávou.Celý receptCandát s bylinkovou krustou
Žampiony nasekáme nadrobno, šalotku na jemné kostičky. Ze snítek petrželky a bazalky otrháme lístky, několik jich odložíme stranou na ozdobu, zbytek rozsekáme. Pažitku krájíme nadrobno. Žloutek z vařeného vejce rozmačkáme, smícháme se žampiony, šalotkou, strouhankou, bylinkami a olejem. Zapékací formu vymažeme olejem, plátky ryby osolíme, opepříme a položíme do formy kůží dolů. Rovnoměrně potřeme směsí hub a bylinek, candáta zalijeme vínem, zapečeme v předehřáté troubě na 225°C asi 12 minut. Podáváme ozdobené lístky petrželky s vařenými bramborami nebo bagetou.Celý receptSardinky se špagetami
Sardinky očistíme, vykostíme, omyjeme, osušíme, vykucháme a podélně rozkrojíme na polovinu, cibuli nasekáme a hrozinky namočíme na chvíli do vody. Nasucho opražíme strouhanku dozlatova. Na 40 ml oleje dozlatova osmažíme cibuli, přidáme kopr a po 1 minutě vložíme i oříšky, hrozinky a sůl dle chuti. Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Na zbylém oleji smažíme 3 minuty sardinky poprášené moukou. Špagety vmícháme do cibulové směsi a prohřejeme je. Na talíř položíme špagety, na ně sardinky a strouhanku.Celý receptKuřecí na citronu a česneku
Citron oloupeme, zbavíme bílé slupky a nakrájíme na plátky, bazalku nasekáme. Vývar přivedeme do varu, přidáme dvacet stroužků česneku a podusíme je čtyřicet minut. Na másle a oleji osmažíme z obou stran stehna dozlatova. Pak je uložíme do zapékací mísy, rozprostřeme kolem nich citron a uvařený česnek. Vývar přecedíme. Ve zbylém omastku opražíme mouku. Přidáme víno a mícháme do zhoustnutí. Směs osolíme a opepříme. Omáčkou zalijeme kuře a pečeme ho přikryté čtyřicet pět minut. Maso posypeme bazalkou a podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.