Kuchařka na nejlepší dorty
Kuchařka, podle které budete mít nejlepší, nejchutnější a nejkrásnější dorty pro každou příležitost. Postupy, rady a tipy na svatební dorty, dorty k narozeninám, dětské dorty… Najdete zde jedinečný čokoládový dort, dorty s ovocem a mnohé další. Vyzkoušejte například i méně obvyklý kávový nebo pomerančový dort.
Ostatní
Dort z červené řepy
Červenou řepu uvaříme v hrnci s vodou, scedíme, vychladíme a nastrouháme na úplně jemném struhadle. Do mísy prosejeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, vlijeme šest lžic oleje, přisypeme cukr, Granko, přidáme nastrouhanou řepu a promícháme. Vejce rozklepneme do mísy, rozšleháme a zlehka přimícháme k ostatním surovinám. Velkou dortovou formu vymažeme olejem, posypeme strouhankou a směs z mísy vlijeme do formy, kterou vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme přibližně 60 minut. Proces pečení je dobré hlídat, každá trouba peče jinak. Upečený dort vyndáme z trouby, vyklopíme z pečící formy, necháme vychladnout, potřeme libovolným džemem, polijeme čokoládou, porcujeme na dezertní talířky a podáváme.Celý receptDort sluníčko
Vyšleháme bílky, přidáme cukr a vmícháme žloutky, mouku a olej. Pečeme při 100 stupních 10 minut. Opakujeme 4x, abychom měli 4 pláty. Uvaříme pudink s cukrem. Po vychladnutí zašleháme máslo a strouhané mandle. Vyválíme marcipán a vykrojíme podle formy do tvaru sluníčka. Tak vykrojíme i pláty na korpusu, spojíme je krémem a z boku posypeme kokosem. Ze zbytku marcipánu modelujeme obličej.Celý receptŽelví dort Ládi Hrušky
Kiwi a banán nakrájíme na tenké plátky. Nastrouhanou dužinu kokosu, kokosové mléko a odpeckované datle společně rozmixujeme na kaši. Na dno a po obvodu menší mísy naskládáme plátky kiwi a potřeme kokosovo - datlovým krémem. Na krém poskládáme plátky banánů a opět potřeme krémem. Vrstvy takto pravidelně opakujeme, dokud nebude mísa plná (zarovnaná) a vložíme do chladničky ztuhnout nejméně na 2 hodiny. Dort vyklopíme a na servírovací míse dotvoříme želvě nožičky a ocásek z banánů a hlavu z kiwi.Celý receptOvocný dort s ořechy
Dortovou formu vymažeme 30 g másla vysypeme hrubou moukou. Máslo v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme 50 g másla, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, promícháme, aby nezůstala na dně mouka. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170stupňové teplotě pečeme 35 minut. Upečený korpus vytáhneme z trouby a necháme vychladnout ve formě. Do kastrůlku vlijeme mléko, cukr, pudinkový prášek, vanilkový cukr. Za stálého míchání vaříme až do zhoustnutí pudinku. Ihned stáhneme z ohně, stálým mícháním necháme vychladnout. Pudink rozšleháme šlehačem, přimícháme na kousky nakrájené změklé máslo a vyšleháme na hladký krém. Z krému odebereme 4 lžíce krému, necháme zatím stranou. Ostatním krémem potřeme korpus ve formě. Kompotové ovoce přelijeme přes cedník, necháme okapat a podle vlastní fantazie nakrájíme. Potom střídavě naaranžujeme jahody, hroznové víno, mandarinky a broskve. Povrch přelijeme dortovým želé a vrátíme zpátky do lednice ztuhnout. Nakonec sundáme plechové strany dortové formy. Okraje dortu potřeme krémem a ozdobíme pomletými ořechy. Potom dort krájíme na úhledné porce, které servírujeme na jednotlivých dezertních talířcích.Celý receptDortový korpus
Do mixére rozklepneme celé vejce, přidáme cukr a šleháme, až vznikne hustá hmota, kterou přendáme do misky. Přisypeme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, zlehka vařečkou zamícháme a připravené těsto vylijeme na máslem vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou dortovou pečící formu. Vložíme do nahřáté trouby, kde pečeme nejdéle 20 minut. Podle toho, jak peče trouba. Špejli zapíchneme do těsta, vytáhneme a když na ní není nalepené těsto, je korpus upečený. Můžeme ho vytáhnout z trouby, nechat vychladnout a používat při dalším postupu přípravy dortu.Celý receptBorůvkový dort s kysanou smetanou
Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr. Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova. Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.