Kuchařka na zavařování
Kuchařka na nejlepší zavařeniny! Připravte si vynikající kompoty, džemy a marmelády z různých druhů ovoce, zavařte okurky, rajčata, papriky a další druhy zeleniny. Zde najdete vše o zavařování třešní a dalšího ovoce, zavařování rajčat, okurek a jiné zeleniny, nechybí meruňková, rybízová a další marmeláda, jahodový džem a mnoho dalších. Můžete i sterilovat a dlouhodobě uchovat maso. Zavařování opravdu není nic složitého a s námi ho zvládnete.
Ostatní
Cuketová čalamáda
Opláchneme a nastrouháme cuketu. Osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme protlak, pepř, sůl a nakrájený česnek. Do čistých sklenic vrstvíme řadu cukety a tu zalijeme tomatovou směsí. Sklenice uzavřeme a poté 5 minut sterilujeme při 100 stupních. Uložíme na tmavé a suché místo.Celý receptKompot hruškový
Omyjeme a oloupeme hrušky, podélně rozdělíme na poloviny a zbavíme jadřinců a stopek. Připravíme si vodu s kyselinou citronovou a ponoříme do ní hrušky, aby nezhnědly. Krátce povaříme tvrdé hrušky v okyselené vodě. Poté je dáváme do čistých lahví. Připravíme nálev povařením vody, cukru a hřebíčku. Naplněné sklenice sterilujeme při 85 stupních 20 minut.Celý receptHouby v octě
Očištěné houby povaříme asi 3 minuty v osolené vodě. Ocet, vodu, cukr, sůl, pepř, nové koření a bobkový list svaříme a necháme vychladnout. Povařené houby urovnáme do čistých sklenic, posypeme je hořčičným semínkem a zalijeme vychladlým zálivem. Sklenice uzavřeme nebo povážeme a sterilujeme 20 minut při 90 stupních Celsia.Celý receptDomácí rajčatový kečup
Na kečup používáme dobře vyzrálá rajčata. Rajčata omyjeme a rozkrájíme na menší kousky, které podusíme ve větším hrnci ve vlastní šťávě asi 10 - 15 minut. Potom propasírujeme sítem do jiného hrnce. Do vhodné nádoby nalijeme vodu a ocet a vmícháme mleté nové koření, muškátový květ, mletý pepř, mletý hřebíček, sůl a celý bobkový list. Směs nalijeme na propasírovaná rajčata, přisypeme cukr a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme velmi pomalu 60 až 90 minut. Občas promícháme, aby se kečup nepřipálil. Na konci má mít hustou konzistenci a temně červenou barvu. Z hotového kečupu vyjmeme bobkový list. Plníme do menších skleniček nebo lahví. Zavařujeme ve vodní lázni 30 minut při 80 st. Celsia.Celý receptLák na zavařené okurky
Do většího hrnce dáme vařit vodu, do ní přimícháme ocet, sůl, cukr a balíček Deka. Vaříme zhruba 8 minut, poté odstavíme a lák ihned lijeme do připravených naplněných sklenic na zavařování.Celý receptKompot ananasový
Čerstvý ananas oloupeme, nakrájíme na plátky, vyřízneme tužší střed. Plátky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme vanilkový cukr, zakápneme likérem, povaříme 10 minut. Ovoce i se šťávou rozdělíme do kompotových misek, přikápneme trošku brandy a podáváme. Kompoty servírujeme převážně dobře vychlazené.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.