Kuchařka plná bábovek
Bábovka nesmí chybět na žádném svátečním stole, může se ale upéct i jako běžný moučník kdykoliv jindy. Tato kuchařka obsahuje nejchutnější bábovky, vyzkoušet můžete jak klasické, tak i mramorované, s kandovaným ovocem a mnoho dalších. Aby se bábovka skutečně povedla, je potřeba ji péct ve správné formě
Ostatní
Jablečná bábovka
Omytá jablka oloupeme a nastrouháme. Smícháme s ostatními surovinami - cukrem, kakaem, dětskou krupicí, kypřícím práškem do pečiva, máslem a vejci. Bábovku vymažeme a vysypeme. Nalijeme do ní směs a dáme péct.Celý receptVelikonoční beránek z mramorovaného těsta
V míse utřeme změklé máslo s cukrem, žloutky a vanilkovým cukrem. Poté střídavě přimícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a mléko. Poté vmícháme citronovou kůru a „zabalíme“ pevný sníh z bílků. Zhruba 2/3 těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy, do zbylého těsta vmícháme kakaový prášek a těsto nalijeme na světlé těsto. Vidličkou vykroužíme v těstu spirály. V troubě předehřáté na 170°C pečeme zhruba 45 minut, až se těsto nelepí na špejli a je upečené dorůžova. Upečeného beránka vyklopíme, až trochu prochladne.Celý receptBábovka z těsta, připraveného v domácí pekárně
V hrnku na mírném ohni rozpustíme máslo. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme mléko, přidáme žloutky a rozpuštěné máslo, přisypeme mouku. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr. Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme mléko. Po ukončení programu pekárnu vypneme, formu z ní vyjmeme a těsto přemístíme do vymazané formy na bábovku. Bábovkovou formu s těstem dáme do trouby, předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme přibližně 25 minut, až má zlatavou barvu. Po upečení necháme mírně vychladnout, pak ji opatrně z formy vyklepneme a necháme vychladnout úplně.Celý receptBábovka k čaji
Vejce s cukry utřeme, přidáme mouku s práškem do pečiva, olej a mléko. Promícháme a polovinu těsta nalijeme do vymazané formy. Do druhé poloviny přimícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 minut.Celý receptMajolková bábovka Ládi Hrušky
V míse společně dobře promícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko a asi 6 lžic majonézy tak, aby vznikla hladká směs. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut, dokud se těsto nelepí na špejli.Celý receptVláčná tvarohová bábovka
V míse utřeme změklé máslo. Postupně za stálého tření k máslu přidáváme cukr a jedno po druhém vejce. Vmícháme vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou (nebo pomerančovou) kůru, tvaroh, mleté oříšky, nasekané mandle a rozinky. Navrch prosejeme mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme. Těstem naplníme bábovkovou formu vymazanou tukem a vysypanou strouhankou. Bábovku pečeme ve středně vyhřáté troubě 45-50 minut. Upečenou bábovku po odpaření vlhkosti vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.