Kuchařka ze všech koutů světa
Kuchařka celosvětově známých jídel, která mají původ ve Francii, Itálii, Číně a další zemích s vyhlášenou gastronomií. Připravte si doma originální italské těstoviny, pizzu nebo minestrone, francouzské palačinky nebo čokoládové suflé, čínské kuřecí nudličky nebo krevety a mnoho dalších vynikajících lahůdek z celého světa
Ostatní
Ukrajinské halušky
Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj smetanu, olej, přidáme vejce a sůl. Vše promícháme a uhněteme hladké, ne příliš tuhé těsto. Z těsta vyválíme asi 1/2 cm silnou placku, nakrájíme kousky libovolných tvarů a vaříme je asi 10 minut v osolené vodě. Halušky vybereme cedníkem a po okapání je lehce osmahneme na másle. Ihned podáváme.Celý receptJablečné bowle bez alkoholu
Oloupaná jablka nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a povaříme ve vodě s cukrem, skořicí a kouskem citronové kůry doměkka. Jablka nesmíme rozvařit. Necháme vychladnout. Nálev potom scedíme do teriny, přidáme citronovou šťávu, džus a dáme asi na 1 hodinu do chladničky. Před podáváním přilijeme sodovku, zamícháme a vzniklou bowli nalijeme na podušená jablka. Podáváme se lžičkou.Celý receptCitronové krevety s česnekem a pepřem
Z citronu ostrouháme kůru a odložíme stranou. V rozehřáté panvi s olejem osmažíme nasekané chilli papričky, česnek, přidáme krevety a necháme 4 minuty smažit za občasného míchání. Přidáme šťávu z půlky citronu, citronovou kůru, nasekanou petržel, promícháme, osolíme a pořádně opepříme. Podáváme pokapané zbylou citronovou šťávou s opečenými plátky ciabatty.Celý receptBaklava s cukrovým sirupem
Vypracujeme těsto z hladké mouky, vajec, špetky soli a hrnku vody. Těsto při hnětení natahujeme a skládáme, poté necháme pod vlhkou utěrkou 30 minut odležet. Hotové těsto podělíme na 8 dílků, každý posypeme škrobovou moučkou a vyválíme. Jeden díl těsta vložíme do olejem vymazané formy, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme mletými ořechy, přiložíme další plát těsta a postup opakujeme. Ještě před upečením baklavu rozřežeme na čtverce či trojúhelníky, vršky potřeme opět rozpuštěným máslem a dáme péct na 175 °C. Cukr zalijeme vodou a necháme vařit do úplného rozpuštění. Poté přilijeme 2 lžíce citrónové šťávy a necháme vychladnout. Sirupem poléváme ještě vlažnu baklavu, kterou servírujeme až zcela vychladlou.Celý receptPizza margherita
Z cukru, droždí a 90 ml vody necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se solí, olejem, zbytkem vody a kváskem. Vypracujeme v hladké nelepivé těsto. Mísu vymažeme olivovým olejem a vyválíme v ní těsto. Poté necháme přikryté 1,5 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly a každý z nich vyválíme na kolo o průměru 30 cm. Přendáme na pomazaný a kukuřičnou moukou posypaný plech. Těsto potřeme rajčatovou omáčkou připravenou z rozmixovaných rajčat, bazalky, česneku, passaty a dvou lžiček olivového oleje. Dle chuti osolíme a opepříme, posypeme nakrájenou mozzarellou a nasekanou bazalkou. Vše pokapeme olejem. Necháme péct cca 15 minut.Celý receptItalská polévka Minestrone
Slaninu pokrájíme na velmi malé kousky a pokrájíme na slabé proužky nebo nastrouháme nahrubo, vložíme do hrnce, trochu osolíme a dáme na oheň. Jakmile se začne trochu škvařit, přidáme zeleninu. Karotku, brambory a brukev nakrájené na kostičky, list řapíkatého celeru posekaného na jemno, srdíčko zelí pokrájeného na proužky a oloupaná, jádřinců zbavená rajčata pokrájená nadrobno. Zalijeme vývarem a vaříme 30 minut. Nyní přidáme čerstvý hrášek, mladé fazolky a rýži. Vaříme dalších 40 minut. Minutu před koncem vaření přidáme 2 prolisované stroužky česneku, posekanou bazalku a kerblík. Podáváme v polévkové míse s bílým pečivem.Celý recept
Cukrářská škola
V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce
Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.