Plněné domácí těstoviny

Na plněné těstoviny se nejlépe hodí nudle široké cca 8 - 12 mm, ravioli v různých tvarech, lasagne nebo gnocchi - noky. Můžeme je samozřejmě servírovat například jako špagety s rajčatovou omáčkou a strouhaným sýrem.

Kuchařská škola

Na plněné domácí těstoviny se nejčastěji používají různě široké nudle, těstoviny typu tortellini, cappelleti nebo canelloni. Oblíbené jsou i gnocchi a lasagne.

Náplně mohou být z různých surovin, velmi často se používají náplně z různých druhů masa, sýra a zeleniny – například špenátu

Obrázek

Druhy plněných těstovin

  • Široké nudle - Z hotového těsta se nakrájí stejně široké pruhy, složí se na sebe a rozkrájí na nudle široké 0,5 cm, které se pak vaří v osolené vodě 6 minut.  Do těsta se sůl nedává, protože by neoschlo.Široké nudle jsou vhodné jako příloha k jemnému masu -  telecímu, drůbežímu apod., na sladko s mákem nebo tvarohem, cukrem a máslem, nebo jako plněné dušenými houbami, sekanou šunkou, zeleninou.
  • Lasagne - Jsou velmi široké nudle, které se nejprve mírně uvaří a pak prokládají náplní, která se nejčastěji skládá z mletého masa, rajčat, špenátu a sýra a zapékají.Lasagne se vaří ve větším množství osolené vroucí vody a v menším počtu, aby se neslepily. Vaříme se pouze do poloměkka, protože se pak zapékají a změknou ještě pečením. Pokud se použije dostatečně vlhká náplň, která případně ještě pustí šťávu, předvářet se nemusí.
  • Gnocchi - Gnocchi z bramborového těsta jsou známé jako příloha, ale vyrábí i jako těstoviny z tvrdé pšenice nebo semolinové krupice. Servírují se neplněné s různými druhy omáček, špenátem nebo rajčaty, ale mohou se také plnit. Na náplň se používají  různé druhy mletého masa, sýry,houby, lanýže.
  • Tortellini - Z těsta se vyválí na pomoučeném vále asi 2 mm silná placka a z ní se pomocí sklenice, které okraje se vždy nejdříve namočí ve vodě, vykrajují kolečka o průměru přibližně 7 cm. Do jejich středu se pak dávají různé náplně, zabalí se a vaříme 7 až10 minut doměkka.
  • Cappelleti - Cappelleti jsou plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků, které se zpravidla plní masem. Postup jejich přípravy je podobný jako u tortellini.
  • Canelloni - Z těsta se vyválí plát široký asi 2 mm, z kterého se vykrajují obdélníky o rozměrech cca 10 x 7 cm. Pláty těsta se vaří v mírně osolené vodě 4 až 5 minut, pak je vyjmou a nechají důkladně okapat. Jednotlivé pláty se srolují do válečku a plní různými náplněmi, například mletým masem, nebo špenátem a ricottou.

Náplně do těstovin

Sýrová náplň
Suroviny

  • 200 g smetanového sýra
  • 100 g nivy
  • 50 g parmazánu nebo jiného oblíbeného sýra
  • svazek čerstvé bazalky
  • 2 žloutky
  • sůl a pep
  • muškátový oříšek

Postup:  Rozmačkané nebo nastrouhané sýry se smíchají se žloutky a nasekanou bazalkou, dochutíme solí a kořením, utřou do hladka a nechají asi půl hodinky rozležet.

Špenátová náplň
Suroviny

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 200 g mozzarelly
  • 2 žloutky
  • 100 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Postup: Špenát se povaříme  2 až 3 minuty ve vroucí osolené vodě, scedí, nechá okapat a poté jemně naseká. Mozzarella se nakrájí najemno a smíchá se žloutky a parmazánem, směs se osolí, opepří a okoření muškátovým oříškem. Pak se k ní přimíchá  připravený špenát.

Kuřecí náplň
Suroviny

  • 250 g kuřecích jater
  • 1 cibule
  • kousek másla
  • sůl a pepř
  • 50 g parmezánu nebo jiného sýra
  • trochu zelené petrželové natě

Postup: Játra se opečou, osolí, opepří a nahrubo rozmixují. Velmi jemně nasekaná cibulka se osmahne na másle a smíchá s připravenými játry, nastrouhaným parmezánem a nasekanou petrželovou natí. Směs se nechá odležet půl hodiny v chladnu.

Masová náplň
Suroviny

  • 300 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kousek sádla
  • 1 vejce
  • trochu zelené petrželové nati
  • sůl a pepř
  • parmezán

Postup: Mleté maso se osmaží na sádle společně s jemně nakrájenou cibulkou a česnekem. S masu se pak přimíchá vejce, nasekaná petrželová nať a nastrouhaný parmezán. Směs se dochutí rajským protlakem nebo kečupem a necháme půl hodiny rozležet.

Náplň z lososa
Suroviny

  • 300 g uzeného lososa
  • 100 ml kysané smetany
  • čerstvý kopr
  • sůl a pepř

Postup:  k rozmixovanému lososu se přidá smetana a umíchá se hladký krém, který se osolí, opepří a dochutí jemně nasekanými lístky kopru. Náplň se nechá třicet minut v chladu rozležet.

 

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.